Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Και δεύτερος θάνατος από τη νέα γρίπη

Σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης εισέρχεται η χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους τα κρούσματα που καταγράφονται φέρουν τη σφραγίδα του ιού Η1Ν1, ενώ χθες σημειώθηκε και δεύτερος θάνατος.
Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν με πρόβλημα καρδιάς (βαλβιδοπάθεια) στο νοσοκομείο “Σωτηρία” των Αθηνών. Πριν από λίγες ημέρες πέθανε μια 53χρονη γυναίκα που δεν είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Σερρών. 
Εξάλλου, τουλάχιστον 17 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νοσοκομείων όλης της χώρας, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι σε βαριά κατάσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την...... έναρξη του κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκών συνολικά 24 άτομα, εκ των οποίων δύο υπέκυψαν και πέντε είναι σε φάση ανάρρωσης και νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας ή έχουν επιστρέψει σπίτι τους.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συνεχίζουν να είναι καθησυχαστικοί και να δηλώνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναμενόμενος και θα συνεχιστεί έως την άνοιξη, καθώς φέτος η εποχική γρίπη φαίνεται ότι άργησε λιγάκι να κάνει την εμφάνισή της εξαιτίας των καλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, αντί τα περιστατικά να κάνουν την εμφάνισή τους από τον Νοέμβριο, εμφανίζονται τώρα τον Ιανουάριο και αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Απρίλιο.
"Τα κρούσματα που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά είναι αναμενόμενα. Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο εμφάνισης της εποχικής γρίπης, οπότε μαζί με αυτήν κυκλοφορούν και ιοί που μας απασχόλησαν και την περσινή χρονιά, όπως είναι ο ιός Η1Ν1. Κανονικά, η εποχική γρίπη ξεκινά τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο, αλλά στη χώρα μας, με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, η εποχική γρίπη έκανε την εμφάνισή της τώρα τον Ιανουάριο και αναμένεται να διαρκέσει έως τον Απρίλιο”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε και άλλα κρούσματα της νέας γρίπης, όμως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, εκτός αν εξελιχθεί σε επιδημία ή πανδημία, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικώς θα συμβεί.

Αναμενόμενα τα περιστατικά

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα περιστατικά γρίπης που εμφανίζονται είναι αναμενόμενα. “Ο υψηλός πυρετός, ο βήχας και το συνάχι είναι μερικά από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης. Το σημαντικό είναι οι πολίτες να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον πυρετό, διότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, προκαλώντας πνευμονία. Συνεπώς, όταν ο πυρετός επιμένει για δύο και τρεις ημέρες ή αν ανεβεί, στη συνέχεια πέσει και μετά ανεβεί ξανά, οι ασθενείς πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να πηγαίνουν στον γιατρό”, τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καλό είναι οι πολίτες να μη συνωστίζονται σε κοινόχρηστους χώρους, να ξεκουράζονται καλά μετά τη δουλειά τους, να μην παίρνουν αντιβιώσεις όταν προσβληθούν από απλή ίωση, να επιλέγουν τροφές με χαμηλά λιπαρά και να μη φοράνε βαριά ρούχα, προκειμένου το σώμα τους να αναπνέει.
Προς το παρόν οι πολίτες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα περιστατικά της εποχικής γρίπης, εκ των οποίων αρκετά προκλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1.

Στο ράφι τα αντιγριπικά εμβόλια
Αυτό, τουλάχιστον, ομολογούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραδέχονται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε προμηθεύτηκαν τα αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2010-2011 μέχρι σήμερα διατέθηκαν μόλις τα μισά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, επρόκειτο να διανεμηθούν για όλο το χειμώνα 110.000 αντιγριππικά εμβόλια.
“Τα εμβόλια αυτά έχουν μικρή ζήτηση ακόμη και απ’ αυτούς που θα έπρεπε να τα έχουν κάνει. Η ζήτησή τους έπεσε στο 50%. Κάποιοι ίσως φοβήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς δεν θέλησαν να δώσουν ούτε τα 6,5 ευρώ που κοστίζει το εμβόλιο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα φέτος, δεδομένου και του καλού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας”, εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και όσοι δεν έκαναν το αντιγριππικό εμβόλιο τους προηγούμενους μήνες μπορούν να το κάνουν τώρα, περιμένοντας όμως περίπου 15 ημέρες προκειμένου να αρχίσουν να δημιουργούνται αντισώματα. “Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να κάνει κάποιος μια δόση”, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης.

Θερίζουν οι ιώσεις του αναπνευστικού


Θερίζουν τις τελευταίες ημέρες και οι ιώσεις του αναπνευστικού και οι Θεσσαλονικείς προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με παυσίπονα και σταγόνες για τη μύτη. Βήχας, συνάχι και πονόλαιμος που επιμένουν έως και μία εβδομάδα ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πολλοί βασανίζονται από απλά κρυολογήματα, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.

Την τιμητική τους έχουν και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες, οι οποίες προκαλούνται από διάφορους ιούς και συχνά οδηγούν τους πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή και σε ιδιωτικά ιατρεία.  Όπως εξηγούν στη “Μ” οι ειδικοί, συνήθως διαρκούν από τρεις ημέρες έως και μία εβδομάδα, ενώ στην εμφάνισή τους συμβάλλει η εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ των πρωινών και των νυχτερινών ωρών της ημέρας.
Εξάλλου, τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται είναι το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι αυτών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και η απομόνωση των ασθενών για αποφυγή διασποράς του ιού. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους δύο ημέρες μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων.
Τι πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, η εποχική γρίπη αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη και τα συμπτώματά της διαρκούν λίγες ημέρες. Ωστόσο, άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι (ομάδες υψηλού κινδύνου) μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τον βήχα και το φτάρνισμα, με αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ειδικότερα για τη νέα γρίπη (ιός Η1Ν1), τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης, δηλαδή υψηλός πυρετός πάνω από 38 βαθμούς, βήχας, Σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης εισέρχεται η χώρα μας. Στην πλειοψηφία τους τα κρούσματα που καταγράφονται φέρουν τη σφραγίδα του ιού Η1Ν1πονόλαιμος, κεφαλαλγία, μυαλγία, δύσπνοια και καταρροή, ενώ σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστούν εμετός ή διάρροια. Ένας ενήλικας μπορεί να εξαπλώσει τον ιό από μία μέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 7 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Οι επιστήμονες προτείνουν μια σειρά προληπτικών μέτρων απέναντι στη γρίπη, τα οποία είναι τα εξής:
  • Αποφύγετε την επαφή με σταγονίδια ή σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν φιλιόμαστε, μετά από χειραψία δεν φέρνουμε τα χέρια στο στόμα ή το πρόσωπο, πλένουμε συχνά τα χέρια, δεν πλησιάζουμε νοσούντες (κρατάμε ασφαλή απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου), βήχουμε ή φταρνιζόμαστε μέσα σε καθαρό χαρτομάντιλο (το έχουμε έτοιμο στην τσέπη μας και το πετάμε αμέσως μόλις το χρησιμοποιήσουμε). Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, βήχουμε και φταρνιζόμαστε μέσα στις παλάμες μας. Δεν πιάνουμε κανέναν και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας. Αν τα χέρια μας είναι πιασμένα και θελήσουμε να βήξουμε ή να φταρνιστούμε, το κάνουμε στο μπράτσο μας, το οποίο φέρνουμε μπροστά στο στόμα μας. Δεν φτύνουμε στον δρόμο.
  • Διατηρήστε την υγεία σας σε όσο καλύτερη κατάσταση μπορείτε (αποφύγετε υπερκόπωση, ηρωικές δίαιτες και υπερβολική άσκηση και επιλέξτε ύπνο, ανάπαυση, ήπια άσκηση και καλό φαγητό).
  • Μην πιάνετε πρόσωπο, μάτια, μύτη, στόμα, παρά μόνο αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας (μπορεί ο προηγούμενος που έπιασε το χερούλι της πόρτας ή το κουμπί του ασανσέρ να ήταν βρόμικος).
  • Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει.
  • Αν αρρωστήσετε, μείνετε στο σπίτι μας. Μην πάτε στη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Αν εμφανιστούν κρούσματα γρίπης, αποφύγετε τους συνωστισμούς, τους κλειστούς χώρους (π.χ. ασανσέρ, κινηματογράφους κτλ.)
ΑΠΟΨΗ
Ο ιός χτυπά και νέους

Η εποχική γρίπη βρίσκεται στην έξαρσή της και έχουμε την αίσθηση, κυρίως από τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα αρμόδια μικροβιολογικά εργαστήρια, ότι στα περισσότερα κρούσματα εντοπίζεται ο ιός Η1Ν1 που μας απασχόλησε πέρυσι. Ο ιός χτυπάει άτομα που δεν έχουν ανοσία, συνεπώς και νέους σε ηλικία. Τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι αυτά που πρέπει να ζητήσουν βοήθεια εγκαίρως. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 20 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της χώρας μας, ενώ τα τρία τέταρτα αυτών είναι σε βαριά κατάσταση. Πάντως, υπάρχει και ένα ποσοστό 5%-10% που θα περάσει τη νέα γρίπη σαν απλό κρυολόγημα. Τα αντιιικά φάρμακα και τα αντιγριππικά εμβόλια πρέπει να χορηγούνται εγκαίρως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή σε άτομα που νόσησαν και η κατάστασή τους επιδεινώθηκε. Το εποχικό εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο 2010-2011 περιλαμβάνει τα στελέχη Α (Η1Ν1), Α (Η3Ν2) και το στέλεχος Β της γρίπης και μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα, ακόμη και από ανθρώπους που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Σωτήρης Τσιόδρας
λοιμωξιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: