Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Γη και ύδωρ για την επιμήκυνση δίνει ο κ. Παπανδρέου

Σε μια νέα βερσιόν του Μνημονίου στο οποίο όμως εκτός από τα πολύ σκληρά μέτρα για την είσπραξη σχεδόν 30 δις τα επόμενα χρόνια θα περιλαμβάνει και ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του κράτους και εταιρειών του Δημοσίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει κλειδώσει συμφωνία με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Αυτό το σενάριο θα ισχύσει και για την Ιρλανδία.
Ωστόσο, η αιφνιδιαστική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για πώληση κρατικής γης ουσιαστικά αποκάλυψε το σχέδιο που..... έχει συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της θα πάρει την επιμήκυνση και το μειωμένο επιτόκιο αλλά θα δώσει γη και ύδωρ στην… κυριολεξία. Όπερ σημαίνει ότι εκτός από νέα μέτρα θα πουλήσει κρατικά ακίνητα – φιλέτα και εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, ποσοστό του ΟΤΕ κ.λπ.
Στο τραπέζι θα πέσουν και προτάσεις για επιμήκυνση των συμβάσεων σε πολύ σημαντικά έργα στα οποία έχουν συμμετοχή ξένες εταιρείες. Για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Αττική οδός, οδικοί άξονες, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου , έργα από τα οποία κερδίζουν τεράστια ποσά εταιρείες όπως η Χόχτιφ, η Vinci, η C&C κ.λπ.
Ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει από την Ελλάδα θέλοντας να περάσει αυτή τη συμφωνία ως τεράστια επιτυχία καθώς, πράγματι για κάποια χρόνια η Ελλάδα γλιτώνει την αναδιάρθρωση και κερδίζει από τη μείωση του επιτοκίου. Ωστόσο, πιθανότατα να μιλήσει και για σχέδιο εθνικής ανάγκης ζητώντας τη συναίνεση όλων ώστε να βγει το σχέδιο πώλησης ακινήτων και αποκρατικοποιήσεις που θα προσεγγίσουν, αν όχι τα 50 δις σίγουρα πάνω από 30 δις τα επόμενα χρόνια. Κρίσιμo είναι φυσικά το ζήτημα του χρόνου αποπληρωμής και του ποσοστού μείωσης του επιτοκίου.
Το ζήτημα είναι αν θα «τσιμπήσουν» οι αγορές οι οποίες λίγο πολύ έχουν προεξοφλήσει ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε, το ευνοϊκότερο σχέδιο ήταν η επαναγορά χρέους και το ευρωομόλογο, πράγμα που το ξεχνάμε οριστικά. Αν γινόταν πραγματικότητα θα υποχωρούσαν οι αγορές και η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε μια τροχιά.
Τώρα, όμως, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια δήθεν επιτυχία και να την πασάρει στον κόσμο ως λύση εθνικής σωτηρίας.
Η ουσία, όμως, παραμένει: Το Μνημόνιο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, ανανεωμένο, εμπλουτισμένο με πολύ σκληρά μέτρα και με το κερασάκι να είναι η πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Κουβέντα από την κυβέρνηση για αλλαγή προς το καλύτερο των όρων του Μνημονίου.
Αν λοιπόν στις 25 Μαρτίου, ημέρα της ελληνικής επανάστασης δείτε τον Γ. Παπανδρέου να φοράει… φουστανέλα και να κρατά γιαταγάνι είναι γιατί θα θέλει στην απελπισία του να πιστέψουμε ότι έγινε… Καραϊσκάκης και «καθάρισε» για με Ευρωπαίους για την Ελλάδα. Όμως, θα πρέπει κανείς να θυμίσει ότι οι Απόκριες απέχουν πολύ από την 25η Μαρτίου.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: