Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Ημέτεροι" σε θέσεις - κλειδιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δριμύτερο διεκδικώντας την πλήρη άλωση του δημοσίου τομέα με την τοποθέτηση -χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες- "ημετέρων" στις θέσεις - κλειδιά.
Ηδη το πρώτο δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι έδωσε το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που ανέθεσε καθήκοντα τμηματαρχών σε υπαλλήλους που είναι φίλα προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή τους έγινε με...... καθαρά κομματικά κριτήρια και είναι ουσιαστικά και τυπικά παράνομη, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει ποια πρόσωπα θα καταλάβουν τις θέσεις προϊσταμένων παραμένει το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.


Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, η τοποθέτηση των παραπάνω έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης και υποβολής υποψηφιοτήτων για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή παρανόμως και σε πλήρη αντίθεση με όσα ορίζει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, προλειαίνεται το έδαφος για τις περίπου 30.000 θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών γραμματέων του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζώης, υπάρχει το εξής παράδοξο φαινόμενο: από τη μια μεριά να προκηρύσσονται προς πλήρωση όλες οι θέσεις προϊσταμένων του υπουργείου Εσωτερικών και από την άλλη να καταλαμβάνουν επιλεκτικά τις θέσεις αυτές υπάλληλοι, γνωστοί για τις πολιτικές τους διασυνδέσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΣΑΗΔ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η πλέον αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι αυτή της άμεσης ανάθεσης καθηκόντων τμηματάρχου σε δύο υπαλλήλους της διεύθυνσης διοίκησης.
Η τελευταία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την προώθηση της διαδικασίας επιλογής των νέων τμηματαρχών.
Με την εγκατάσταση στα συγκεκριμένα πόστα ατόμων αρεστά στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση υποσκάπτεται το πνεύμα του νόμου που θέλει τους υποψηφίους να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για προαγωγή και άνοδο στην κλιμάκωση της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, η τοποθέτηση, ουσιαστικά ο διορισμός τμηματαρχών στις διευθύνσεις Οικονομικού Διοίκησης και Οικονομικού ΟΤΑ χωρίς να συνέλθει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθιστά την όλη διαδικασία έωλη, ενώ είναι ηθικά τουλάχιστον ασυμβίβαστη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με τον νόμο Ραγκούση η θητεία όλων προϊσταμένων (γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών) θα είναι πενταετής ώστε το ΠΑΣΟΚ ακόμη κι αν εκπέσει από την εξουσία να συνεχίζει να ελέγχει το Δημόσιο.
Μίλησε κανείς για αξιοκρατία;

adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: