Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ

Εκδηλώσεις για την 190η επέτειο της θυσίας του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής  της Αγ. Αναστασίας, συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, οι Δήμοι Πολυγύρου, Σιθωνίας, Θέρμης και ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011, ώρα 11:30 στο Καθολικό της Ι.Μ. Αγ. Αναστασίας και στο Μνημείο πεσόντων, ανδριάντας Καπετάν Χάψα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:.....
ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
11:30 Αρχιερατικό μνημόσυνο
11:45 Πανηγυρικός λόγος

ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
12:15 Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνων.
Δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργου.
ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑΣ
Γεννημένος στα Παζαράκια (σημερινή Κρυοπηγή) της Χαλκιδικής, νεότατος μετοίκησε στη Συκιά Σιθωνίας. Η επανάσταση τον βρήκε στο Άγ. Όρος όπου υπηρετούσε ως σερδάρης της Ιεράς Κοινότητας.
 Με εντολή του Εμμ. Παπά, αρχιστρατήγου Χαλκιδικής, στρατολόγησε συμπατριώτες του κυρίως Συκιώτες και ορίστηκε επικεφαλής της νότιας φάλαγγας, που προελαύνοντας μέσω Αρναίας- Αγ. Προδρόμου – Γαλάτιστας και Βασιλικών έφτασε στη Θέρμη, απωθώντας συνεχώς τις ανθιστάμενες τουρκικές δυνάμεις.
Στην πολύνεκρη μάχη των Βασιλικών (10-6-1821), κάτω από τη σκιά του ιστορικού μοναστηριού της Αγ. Αναστασίας, μαχόμενος γενναία εναντίον υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων (30.000 πεζών και 5.000 ιππέων) του Μπαϊράμ πασά, βρήκε ηρωικό θάνατο με όλους τους συμπολεμιστές του (από τους οποίους οι 63 Συκιώτες), στη θέση που από τότε προς τιμήν τους ονομάζεται «Σκιωτούδια» (Συκιωτούδια) ή «Κομμένοι».
Η σθεναρή του αντίσταση, σύμβολο αυτοθυσίας και απαράμιλλου ηρωισμού, έδωσε τη δυνατότητα στα γυναικόπαιδα της περιοχής να καταφύγουν στην Ι.Μ. της Αγ. Αναστασίας, κατεπτόησε τις αντίπαλες δυνάμεις και αναπτέρωσε το φρόνημα των κατοίκων  της ευρύτερης περιοχής.
Το μνημείο του Καπετάν Χάψα, κείμενο επί της εθνικής οδού Βασιλικών – Πολυγύρου (διασταύρωση Ι.Μ. Αγ. Αναστασίας) ανεγέρθη το έτος 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια: