Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Έντονες αντιδράσεις για την πρόταση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τη σκέψη για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σαμαράς: Τουλάχιστον ατυχής η δήλωση Μέρκελ
«Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ, επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες» δήλωσε ο....
πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ παράλλημα με τις νέες εκλογές.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως ο ελληνικός λαός δικαιούται το σεβασμό των εταίρων του και προσθέτει:
«Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».


Τσίπρας: Απάντηση στην κα Μέρκελ θα δώσει ο ελληνικός λαός
Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο και αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους, παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε βέβαιος πως την απάντηση στη Γερμανίδα καγκελάριο θα τη δώσει ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου.

Ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κ. Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας, ανοίγοντας το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές του Ιουνίου.
ΠΑΣΟΚ: Δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος
Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Προστίθεται μάλιστα ότι το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη με ασφάλεια και με χειρισμούς που ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.


Επιπλέον, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.


Άρα σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προστίθεται.
Καμμένος: Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ
Άμεση ήταν απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στην προτροπή της Αγγελας Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές.

«Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα», ήταν το σχόλιό του μέσω twitter.
ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός Μέρκελ
Το ΚΚΕ «απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή"». Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ».

Καταλήγοντας, προσθέτει: «Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».
Καρατζαφέρης: Προκλητικό λάθος της Γερμανίας
Προκλητικό λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την την πρόταση της Αγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

«Η προτροπή της κας Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει», επισημαίνει και προσθέτει ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αποτελούν ούτως ή άλλως ένα δημοψήφισμα.


Ο κ. Καρατζαφέρης διαβεβαιώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «θα είναι ευρωπαϊκό». «Μπορεί να είμαστε, και δίκαια, οργισμένοι, να είμαστε επαναστατημένοι αλλά δεν παύει πάνω από όλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να είμαστε υπεύθυνοι Έλληνες πατριώτες», συμπληρώνει.
 voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: