Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ»

Συνεργασία JT International, HELMEPA και Δήμου Σιθωνίας

Η JT International (JTI), στο πλαίσιο των δράσεων της σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υποστηρίζει από το 2007 το έργο ενός πολύ σημαντικού μη κερδοσκοπικού φορέα, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, γνωστής ως HELMEPA, η οποία ασχολείται με την προστασία του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας, η JTI διεξάγει και φέτος το καλοκαίρι την πρωτοποριακή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ενήλικων καπνιστών για μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και ειδικότερα για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τα τσιγάρα.

Η έναρξη της εκστρατείας στις παραλίες του Δήμου Σιθωνίας θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί, με τον εθελοντικό καθαρισμό της..... παραλίας της Νικήτης που θα συντονίσει η HELMEPA σε συνεργασία με το Δήμο Σιθωνίας και θα ακολουθήσει η ενημέρωση των ενήλικων καπνιστών στις παραλίες από την ενημερωτική ομάδα της JTI, η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας, η JTI ενημερώνει το κοινό με ειδικά φυλλάδια τα οποία διανέμει στους ενήλικους καπνιστές - λουόμενους ενώ παράλληλα τους προσφέρει ατομικά τασάκια παραλίας, ενθαρρύνοντας τους να τα χρησιμοποιούν αντί να σβήνουν το τσιγάρο τους στην άμμο.
«Στην JTI πιστεύουμε ότι η περιβαλλοντική συνείδηση του καθενός από εμάς, θα φέρει την αλλαγή στη νοοτροπία και θα κάνει τη διαφορά για ένα βιώσιμο μέλλον. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να παρακινούμε τους ενήλικους καπνιστές να χρησιμοποιούν ατομικό σταχτοδοχείο. Δίνοντας το παράδειγμα θ’ αλλάξουμε και τη νοοτροπία» ανέφερε σε δήλωσή της η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας της JTI κ. Μαρία Σαμούρκα.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο Δήμος Σιθωνίας στοχεύει πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος Σιθωνίας, ως πρωτοπόρος, ξεκινάει ενημερωτική εκστρατεία στις παραλίες του, που απλώνονται σε περισσότερα από 150 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Παράλληλα πιστεύουμε και στις θετικές συνέργιες που προκύπτουν από την στενή συνεργασία των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση».

HELMEPA
Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το "Γλάρο", ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης θαλασσών και ακτών με απορρίμματα.
Από την καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια εθελοντικών καθαρισμών ακτών της HELMEPA προκύπτει πως τα αποτσίγαρα αποτελούν με διαφορά το Νο. 1 απόρριμμα στις ελληνικές ακτές.  Σημαντική πληγή εξακολουθούν να είναι και τα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία δεν διασπώνται εύκολα και αποτελούν απειλή για τα θαλάσσια ζώα. Όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα, εκτός από τους καπνιστές που ευθύνονται για το 68% των απορριμμάτων, σημαντική πηγή ρύπανσης ακτών και θαλασσών είναι οι παράκτιες δραστηριότητες αναψυχής, από  τις οποίες προέρχεται 1 στα 4 απορρίμματα.
Γι’ αυτό ας πάψουμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους και ας αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες βελτιώνοντας την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά προς τις θάλασσες και τις ακτές, που όλοι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: