Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την οικονομία

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Η επιλεκτική χρεοκοπία, οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα σενάρια για νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch και η επικείμενη ανακοίνωση των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Επίσης, αναμένεται να αναζητηθεί κοινή «γραμμή» μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του..... Ευάγγελου Βενιζέλου στις έκτακτες Συνόδους Κορυφής και Eurogroup, οι οποίες προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες. Ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, στηρίζει το γερμανικό σχέδιο για επιλεκτική χρεοκοπία. 


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολο Ταμβακάκη.


«Βυθίστηκε» το Χρηματιστήριο

Αναταραχή προκάλεσε η έντονη φημολογία για νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας.

Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, καταγράφοντας πτώση για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, με τις τραπεζικές μετοχές για μία ακόμη ημέρα να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.


O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.190,30 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,15%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων έχει καταγράψει απώλειες 9,03%.


Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,125 εκατ. ευρώ.


Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,02% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,84%.


Το κλίμα επηρεάζεται αρνητικά μετά την χθεσινή υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Moody’s, ενώ το πρακτορείο Dow Jones Newswires αναφέρεται στην έντονη φημολογία σχετικά με νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας.


Ήδη οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard&Poor’s και Fitch έχουν προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσουν την ελληνική οικονομία χρεοκοπημένη αν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους προβλέπουν μετακύλιση των ομολόγων των επενδυτών με χρόνο ωρίμανσης έως το 2014.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: