Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

«Βόμβα» στην έναρξη της σχολικής χρονιάς: Ελλειμμα 20.000 εκπαιδευτικών, προβλήματα με τα βιβλία

Της Χαράς Καλημέρη
Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά. Χθες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ συντονίζει τις κινήσεις της με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό «μέτωπο» κινητοποιήσεων.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των εκπαιδευτικών ήταν.......η νέα περικοπή του κινήτρου απόδοσης στις ήδη πενιχρές αποδοχές τους, κάτι που δεν τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς και προσθέτει: «Αυτό, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς -μηδενικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, υπερχρεωμένα σχολεία, έλλειψη διδακτικών βιβλίων- μας οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς».
Οι μορφές και η διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων θα οριστικοποιηθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ, αλλά και την ΑΔΕΔΥ.
Ελλείμματα
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς: με έλλειμμα περίπου 20.000 εκπαιδευτικών που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, χωρίς βιβλία και με μεγάλα λειτουργικά προβλήματα.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαντάς, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι χιλιάδες φέτος. Κι αυτό διότι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου 11.000 δάσκαλοι και καθηγητές, όταν οι μόνιμοι διορισμοί δεν θα ξεπεράσουν τους 500- 600. Παράλληλα, θα προσληφθούν περίπου 5.000 με 6.000 αναπληρωτές όταν πέρυσι, υπήρχαν πιστώσεις για 15.800.
Την ίδια ώρα, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και της μετάταξης των υπαλλήλων του σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, όταν τις προηγούμενες χρονιές είχαν ήδη αυτή την περίοδο τυπωθεί περισσότεροι από τους μισούς, από τους συνολικά 1.200 σχολικούς τίτλους (45 εκατ. αντίτυπα τυπώνονται συνολικά). Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης θα είναι, όπως εκτιμά η ΔΟΕ, οι μαθητές να παραλάβουν τα βιβλία τους τα... Χριστούγεννα.
Δεν θα είναι λίγα και τα λειτουργικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν φέτος τα σχολεία. «Δεν θα έχουν ούτε χαρτί για φωτοτυπίες» αναφέρει ο κ. Μαντάς.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 4/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: