Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πρωτοφανές στα χρονικά! 29 του μηνός η ανακοίνωση των βάσεων - Οργή των υποψηφίων (VIDEO)

Οργή των υποψηφίων κατά της Διαμαντοπούλου
Και ενώ όλοι οι υποψήφιοι περίμεναν χθες αγωνιωδώς την ανακοίνωση της ημερομηνίας γνωστοποίησης των βάσεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα και με όσα είχε δηλώσει προχθές ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής, ότι οι βάσεις θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαφορετική άποψη.
Προσδιόρισε την ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, αφήνοντας σύξυλους τους χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους, προσθέτοντας επιπλέον άγχος και κατ’ επέκταση οργή για την αδικαιολόγητη στην ουσία αυτή.... παράταση, η οποία σημειωτέον συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής της προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση επικαλούμενη τα αγωνίσματα σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές τα οποία πραγματοποιήθηκαν, όπως είπε, δέκα ημέρες μετά τον αρχικό τους προγραμματισμό.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου παρουσιάστηκαν επίσης οι πολιτικές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη" τη νέα σχολική χρονιά διαβεβαιώνοντας ότι "όλα είναι υπό έλεγχο" από πλευράς υπουργείου. Ωστόσο, ομοβροντία αντιδράσεων υπήρξε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 6.000 εκπαιδευτικοί και θα προσληφθούν 600 όπως επιβάλλεται από την αναλογία μια πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις με βάση τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους. Να σημειωθεί τέλος, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και ήδη ετοιμάζονται έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μέχρι τις 29 Αυγούστου παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων, οπότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως έγινε γνωστό χθες από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η υπουργός απέδωσε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων στο γεγονός ότι τα αγωνίσματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς δεν είχε καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία ο ακριβής αριθμός των εισακτέων. Παράλληλα σημείωσε πως για πρώτη φορά θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλους τους μαθητές. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται αισθητή πτώση των βάσεων ειδικά στα τμήματα με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, πολυτεχνικές, νομικές και παιδαγωγικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα ιδρύματα της περιφέρειας. Στις νομικές και παιδαγωγικές σχολές όπως και στις σχολές του α' επιστημονικού πεδίου, η πτώση ενδέχεται να ξεπεράσει τις 400 μονάδες, ειδικά, όπως προαναφέρθηκε, στα περιφερειακά τμήματα. Σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Πληροφορική (β΄ επιστημονικό πεδίο) αναμένεται κατακρήμνιση των βάσεων, με πτώση της τάξης των 1.000 μορίων στην περιφέρεια και των 700 στα ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πτώση έως και 400 μόρια και για τις ιατρικές σχολές (γ' επιστημονικό πεδίο), με εξαίρεση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες πέρυσι είχαν κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια. Τέλος, πτώση της τάξης των 300 - 400 μορίων αναμένεται για τις σχολές του Πολυτεχνείου (δ΄ επιστημονικό πεδίο) στα μεγάλα αστικά κέντρα, πτώση που θα είναι σαφώς μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

Οι πολιτικές για το Νέο Σχολείο

Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου παρουσιάστηκαν επίσης οι πολιτικές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Πιο συγκεκριμένα: 
1. Σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθούν, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου κρίνεται σκόπιμο. 
2. Στην Α' Λυκείου - τάξη πρώτης εφαρμογής του «Νέου Λυκείου»- θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία). Πλήρεις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου και θα αποσταλούν σε όλα τα σχολεία.
Στην Α΄ Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project). Ειδικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό βρίσκεται, ήδη, σε φάση εκτύπωσης από τον ΟΕΔΒ και άμεσα θα αναρτηθεί, σε ψηφιακή μορφή, στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου. 
3. Ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια, με ειδικότητες βάσει των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Από τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζεται στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ - ΕΠΑ.Σ στο Τεχνολογικό Λύκειο. Οι μαθητές που θα εγγραφούν φέτος στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Λύκειο. 
4. Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου (http://digitalschool.minedu.gov.gr), (340 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής), έως τις 10/09/2011 θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο σε μορφή html. Είκοσι βιβλία (όλα τα σχολικά βιβλία της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα. Όλα τα βιβλία του Γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδεία.

ΝΔ: Συνεχίζεται η παρωδία
για τις φετινές Πανελλήνιες

Κριτική στο υπουργείο Παιδείας άσκησε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, καταλογίζοντας στην ηγεσία του ότι καταρρίπτει «κάθε αρνητικό ρεκόρ στην διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων». Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάνει λόγο για παρωδία, που παρατείνει την αγωνία των υποψηφίων. «Για πρώτη φορά φέτος οι εξετάσεις ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ (12 Μαΐου). Δεν έφτασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να είναι έτοιμοι και να ανακοινώσουν τις βάσεις εισαγωγής. Με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας παρατείνεται επίσημα η δημοσιοποίηση των βάσεων και των επιτυχόντων για την Δευτέρα 29 Αυγούστου, δηλαδή, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν μπει ο Σεπτέμβρης», επισημαίνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος και καταλήγει: «Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και την παράταση αγωνίας για την έκβαση των εξετάσεων».

ΚΚΕ

«Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια - επιχειρήσεις», παρατηρεί το ΚΚΕ. Υποστηρίζει ακόμη ότι «αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής» και πως «θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας».

ΛΑΟΣ

«Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι χάσιμο χρόνου και μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειες», σχολίασε με αφορμή τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια και «σκληρές δοκιμασίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου έτους».

ΣΥΝ: Σε τραγική
κατάσταση η εκπαίδευση

Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «ακολουθώντας με συνέπεια την κατεδαφιστική πολιτική των Μνημονίων, έχει οδηγήσει την εκπαίδευση στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα». «Με το διορισμό 600 εκπαιδευτικών είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν δημιουργήσει οι 6.000 εφετινές συνταξιοδοτήσεις, όπως και οι περίπου 11.500 περσινές, που επίσης αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστους διορισμούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Είναι αδιανόητο να ξεκινάει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και να ισχυρίζεται το υπ. Παιδείας ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα παραδοθούν τα βιβλία μόνο στα βασικά (;) μαθήματα», συμπληρώνει ο Συνασπισμός. Υποστηρίζει ακόμη ότι είναι επικίνδυνο να επιχειρούνται σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και τη διδακτική μεθοδολογία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις εφαρμογής τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους αρμόδιους φορείς». «Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπό αυτούς τους όρους, η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη», καταλήγει ο ΣΥΝ.

ΔΗΜ.ΑΡ.

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ δεν υπηρετεί την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την αυτοδιοικητική του λειτουργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα
ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια

Την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η επόμενη εβδομάδα επομένως θα είναι πλήρης εξελίξεων, καθώς δίνουν συνέντευξη την Δευτέρα 22 του μήνα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) καθώς και η κίνηση των 900 πανεπιστημιακών που τάσσονται κατά του σχεδίου Νόμου («Υπεράσπιση του δωρεάν και δημοσίου πανεπιστημίου). Ακόμη συνάντηση έχουν την Δευτέρα για να καθορίσουν την στάση τους και οι εκπρόσωποι της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ. Εξάλλου, συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 24 Αυγούστου ΠΑΜΕ και ΜΑΣ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο θα ψηφιστεί την συγκεκριμένη ημέρα στη Βουλή. Το ραντεβού δόθηκε στις 19.30, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 19/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: