Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

17 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ο «ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ»

Μία σημαντική  «τεχνική» διαφορά έχουν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου: τη λίστα, όπερ μεθερμηνευόμενον δε χρειάζεται σταυρός. Το λέει άλλωστε και ο εκλογικός νόμος: «Σε περίπτωση που εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες, η εκλογή των βουλευτών δε γίνεται με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα». Αλλά και πάλι, αν ρίξετε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη με σταυρό, μην ανησυχείτε...
Θα καταμετρηθεί κανονικά υπέρ του κόμματος της επιλογής σας. Όμως, προσέξτε!!!  Καθώς τα ψηφοδέλτια των εκλογών της προσεχής Κυριακής έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτά της 6ης Μαΐου και επομένως τα ΠΑΛΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, εάν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα εκληφθούν ως ΑΚΥΡΑ.
Οι εκλογές σε αριθμούς
Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7 το πρωί (07.00) έως τις 7 το απόγευμα (19.00). Τα εκλογικά τμήματα είναι τα ίδια με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ήτοι 20.554 εκλογικά τμήματα - συμπεριλαμβανομένων και των ετεροδημοτών, με 21 κόμματα και συνδυασμούς, καθώς και 58 ανεξάρτητους μεμονωμένους (έναντι 31  και 52 αντίστοιχα της προηγούμενης φοράς) να διεκδικούν την ψήφο 9.850.802 πολιτών. Από τους 4.873 υποψηφίους (έναντι 6.500) θα αναδειχθούν οι 300 εθνοπατέρες μας.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Αναφορικά τώρα με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, επειδή έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα, αυτά μεταδίδονται στα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους στο υπουργείο Εσωτερικών, το αρμόδιο υπουργείο έχει επισημάνει προς τους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοσή τους στο «κέντρο»: «Δεν είναι επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών».
Σύμφωνα με το «Singular Logic», πρώτα αποτελέσματα θα μας είναι γνωστά στις 9 και μισή το βράδυ της Κυριακής, ταυτόχρονα με τους βουλευτές -λόγω λίστας, όμως, λόγω του εκλογικού νόμου οι έδρες και οι βουλευτές θα έχουν «κάτσει» τα ξημερώματα της Δευτέρας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ
- Πού ψηφίζω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι όπως και στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Επομένως, ψηφίζετε όπου ψηφίσατε και στις προηγούμενες εκλογές. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού σας δικαιώματος πατώντας εδώ ή να καλέσετε στα τηλέφωνα : 213 136 1500 και 213 136 4500 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ ήδη από τη Δευτέρα 11/6/2012 μέχρι και την ημέρα των εκλογών οι γραμμές θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 08:00 έως 21:00 συνεχώς.
- Τι γίνεται με τους ετεροδημότες;
Οι ετεροδημότες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29 η Φεβρουαρίου του 2012 ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Σημειώνεται ότι αιτήσεις που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012 δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
- Tι κάνω σε περίπτωση που το όνομά μου δεν είναι γραμμένο σε κανέναν εκλογικό κατάλογο του δήμου, όπου είμαι γραμμένος, και δεν στερούμαι του εκλογικού μου δικαιώματος;
Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε, μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας, να αναζητήσετε πιστοποιητικό εγγραφής σας στα δημοτολόγια, με την επίδειξη του οποίου ασκείτε κανονικά το εκλογικό σας δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που είναι γραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων. Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό τα καταστήματα των Δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
- Πώς ψηφίζω;
Μπορείτε να ψηφίσετε επιδεικνύοντας την αστυνομική σας ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό σας (ακόμα και αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή ακόμα και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
- Έχω δικαίωμα να ψηφίσω;
Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα για οποιονδήποτε λόγο.
- Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσω;
Ναι. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
- Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη ως άκυρα.
- Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;
Οι βουλευτές εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος, δηλαδή στη λίστα (όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.
- Πόσοι βουλευτές εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια;
Πρόκειται για κατανομή 288 εδρών στις 56 βασικές περιφέρειες της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 έδρες καταλαμβάνονται από βουλευτές Επικρατείας.
- Πώς μπορώ να αποδείξω ότι ψήφισα, εάν μου ζητηθεί από την υπηρεσία μου;
Μετά την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστικό αντιπρόσωπο να σας χορηγήσει σχετική έντυπη βεβαίωση.
- Δικαιούμαι βοήθεια κατά την άσκηση του εκλογικού μου δικαιώματος;
Άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή, όπως για παράδειγμα έγκυες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ. ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
- Τι δικαιώματα έχω σε περίπτωση που αντιμετωπίζω κάποια κινητική αναπηρία;
Ειδικότερα για άτομα με αναπηρίες, έχει εκδοθεί ξεχωριστή εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων προς άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος και πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να σας παράσχει τη συνδρομή του κατά προτεραιότητα και προς πάσα διευκόλυνσή σας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, εάν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία προσέλευσής σας στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζετε, ο δικαστικός αντιπρόσωπος υποχρεούται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα απρόσκοπτα με ταυτόχρονη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου σας.

 
Στοιχεία επικοινωνίας των εφετείων και πρωτοδικείων, εδώ.
Στοιχεία επικοινωνίας των περιφερειακών ενοτήτων, εδώ.

Για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος κρατουμένων, εδώ.
Για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος ελλήνων ναυτικών, εδώ.
Για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: