Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Τα προγνωστικά δίνουν μεγάλη άνοδο στις εξαγωγές ελαιολάδου

Το ελληνικό προϊόν ανοίγεται πλέον δυναμικά σε Ευρώπη και Κίνα
Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου σε αγορές τόσο εντός Ευρώπης όπως η Γερμανία όσο και εκτός, όπως η Κίνα, εκτιμά  ότι θα υπάρξει το 2013 η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι στη μεν Γερμανία οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 24%, στη δε Κίνα κατά 67,5%. Στελέχη του υπουργείου ΑΑ&Τ καθώς και του κλάδου εκτιμούν ότι...
σημαντική ώθηση στις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου αναμένεται να δώσει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ψηφίστηκε το 2012, ο οποίος καθιερώνει την αναγραφή στις ετικέτες της φράσης «οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».
Ήδη, συνεταιρισμοί που παράγουν ελαιόλαδα ΠΟΠ και ομάδες παραγωγών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μετρηθεί η περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε πολυφαινόλες από τα εργαστήρια μέτρησης του Υπουργείου , προκειμένου να προσθέσουν στην ετικέτα τους τη συγκεκριμένη φράση αφού έτσι θα αυξηθούν οι εξαγωγικές δυνατότητές τους και η τιμή τους.
Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας του ελληνικού ελαιολάδου σε πολυφαινόλες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στη διεθνή αγορά σε σχέση με τα μερίδια που κατέχει η χώρα και οι ανταγωνιστές μας Ιταλία και Ισπανία, εφόσον φυσικά ο κλάδος αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
Το ελληνικό ελαιόλαδο θα έχει την τιμητική του στο πλαίσιο και της διεθνούς έκθεσης τουρισμού IBT που διοργανώνεται την Πέμπτη στο Βερολίνο. Στην έκθεση μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα παραστεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, καθώς πρώτη φορά θα συμμετέχει δυναμικά και ο τομέας της ελληνικής γαστρονομίας, με ιδιαίτερο μάλιστα περίπτερο για το ελληνικό ελαιόλαδο. Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ίδρυμα Αντενάουερ διοργανώνει  ιδιαίτερη εκδήλωση για τη σχέση του ελληνικού τουρισμού με την ελληνική διατροφή και το ελαιόλαδο.
Παράλληλα, το ΥΠΑΑ&Τ απευθυνόμενο στις αγορές του εξωτερικού, πρόκειται σύντομα να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για την ανάδειξης όλων των στοιχείων που καθιστούν το ελληνικό προϊόν ένα από τα ποιοτικότερα διεθνώς, καθώς και έναν πίνακα που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών για κάθε ένα από τα προϊόντα ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ.
 voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: