Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η Κήρυξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική - 17 Μαΐου 1821 (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Ο μήνας Μάιος έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τον Πολύγυρο ως μήνας εκδηλώσεων με επίκεντρο τη σημαντική επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική - 17 Μαΐου 1821. Έτσι και φέτος με σημείο αναφοράς τον επίσημο εορτασμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, ο Δήμος Πολυγύρου και φορείς της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και του πολιτισμού της περιοχής οργανώνουν εκδηλώσεις, τις οποίες συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε στο παρακάτω πρόγραμμα:...


«Έτσι, ξημερώνοντας 17 του Μάη, οι Πολυγυρινοί «χτύπησαν» το τουρκικό διοικητήριο. Τίποτα πλέον δεν τους συγκρατούσε. Έπαιρναν εκδίκηση, όχι μόνο για τη συμπεριφορά της τουρκικής φρουράς και τη δολοφονία του Κύρκου Παπαγεωργάκη, αλλά και για τη δουλεία αιώνων. Ήταν το αναμενόμενο ξέσπασμα. Και, ύστερα από σύντομη μάχη, εξοντώνουν ολόκληρη την τουρκική φρουρά. Ουσιαστικά δηλαδή, με την εξέγερση αυτή, οι Πολυγυρινοί ξεκινούν την επανάσταση. Στις 17 του Μάη του 1821, στον Πολύγυρο, αρχίζει η Επανάσταση της Χαλκιδικής».
Από το βιβλίο του Γιώργου Ι. Ζωγραφάκη «Σαν παραμύθι… η επανάσταση στον Πολύγυρο και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική (Έκδοση Δήμου Πολυγύρου (Ι) 1999, (ΙΙ) 2005).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΜΑΪΟΣ 2013
ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2013
10.00 Πολιτιστική διημερίδα με θέμα: «Διάχυση του εκπαιδευτικού έργου» από το 1ο Γυμνάσιο Πολυγύρου στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. Υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2013
10.00 Πολιτιστική διημερίδα με θέμα: «Διάχυση του εκπαιδευτικού έργου» από το 1ο Γυμνάσιο Πολυγύρου στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. Υπό την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου.

20.00 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Έφης Λιάρα χώρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2013
11:00 Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυγύρου από τους μαθητές των σχολείων της πόλης.
15.00 Σεμινάριο με τον Ross Daily στο Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου (παλαιό δικαστικό μέγαρο) υπό την αιγίδα του Ν.Π. του Δ. Πολυγύρου «Ο Αριστοτέλης». Ελεύθερη συμμετοχή.

18.00 Ο συγγραφέας Γιώργος Ζωγραφάκης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη συνομιλεί με τα παιδιά και εξιστορεί τα γεγονότα της Επανάστασης της Χαλκιδικής όπως τα κατέγραψε στα βιβλία του «Σαν παραμύθι… Η Επανάσταση του 1821 στον Πολύγυρο και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δημιουργικών δράσεων για παιδιά «Πάμε Βιβλιοθήκη».

19.30 Εγκαίνια 12ης έκθεσης παιδικού βιβλίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου. Διάρκεια έως 24-5-2013. Ώρες λειτουργίας: 10.00-12.00 & 18.00-20.00. Παράλληλες εκδηλώσεις: Παρασκευή 17-5-2013, ώρα 20.00, η συγγραφέας Όλγα Σεχίδου παρουσιάζει το έργο της στα παιδιά. Δευτέρα 20-5-2013, ώρα 18.00, βιωματικό οικογενειακό παραμύθι από τη θεατρολόγο Ιωάννα Μαμαμούκα.

20.30 Παλαιόχωρα. Πρό(σ)κληση σε φόνο. Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, Πολιτιστικό Κέντρο Ζερβοχωρίων. Είσοδος 5 €, μαθητές 3 €.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2013
09.30 Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Νίκης. Αφετηρία: Ηρώο Πολυγύρου. Διαδρομή Ηρώο, πεζόδρομος, τερματισμός Εξωκλήσι Αγίου Δημητρίου. Ελεύθερη συμμετοχή για όλες τις ηλικίες.

10.30 Επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας στο Εξωκλήσι Αγίου Δημητρίου.
Στη συνέχεια:
  • Θεατρικό δρώμενο «Όρκος στον Πολύγυρο στις 17 του Μάη» από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.
  • Εμφάνιση Παραδοσιακής Χορωδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.
  • Εμφάνιση Χορωδίας ΚΑΠΗ Πολυγύρου.
  • Εμφάνιση χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων.
  • Παραδοσιακά τραγούδια με δημοτική ορχήστρα από τη Νικήτη.
  • Παραδοσιακό κουρμπάνι.
Οργάνωση: Επιτροπή Αγίου Δημητρίου.

19.00 Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Τοπικού Διαμερίσματος Ριζών. Οργάνωση Δημοτική Ενότητα Ζερβοχωρίων – Τοπική Κοινότητα Ριζών, Σύλλογος Γυναικών Ριζών, υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου.
  • Χαιρετισμοί επισήμων.
  • Ομιλίες με θέμα: «Η συμμετοχή των Χαλκιδικιωτών στην Επανάσταση του 1821».
  • «Ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Χαλκιώτης», ομιλητής Νικόλαος Παπαοικονόμου.
  • «Ο αξιωματικός ιππικού Βασίλειος Αθανασίου», ομιλητής Κωνσταντίνος Χιούτης.
  • Παραδοσιακοί χοροί από: Πολιτιστικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης, Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγκλιβερίου, Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Χαριλάου. 
Παράλληλα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ριζών θα πραγματοποιηθούν:
  • Έκθεση με ζωγραφιές από τα παιδιά των Νηπιαγωγείων Παλαιοχώρας, Δουμπιών και Ριζών με θέμα: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν έναν Ήρωα» και
  • Έκθεση με αντίγραφα από έγγραφα του Γενικού Αρχείου του Κράτους με θέμα: «Οι Χαλκιδικιώτες Αγωνιστές μέσα από Αρχειακές Πηγές της Ελλάδας».
Ο παραδοσιακός μπουφές εδεσμάτων που θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις είναι προσφορά όλων των γυναικών των Ριζών.

20.00 «Όλα ανθηρά»: Παράσταση καραγκιόζη από το «Χώρο Τεχνών – Μικρό Θέατρο Πολυγύρου», είσοδος 5 €.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2013
10.30 Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον κ. Λουκά Κελλίδη, Εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Πολυγύρου.

11.15 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση.

12.30 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής μαθητών δημοτικών σχολείων Χαλκιδικής με θέμα: «1912-2012, 100 χρόνια ελεύθερης Χαλκιδικής», στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου της Π.Ε. Χαλκιδικής. Διάρκεια έως 22 Μαΐου 2013. Ώρες λειτουργίας: 9.00-14.00. Οργάνωση: Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

18.00 Εκδήλωση για παιδιά στο χώρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου. «Ζωντανεύουμε και ζωγραφίζουμε ένα από τα παραμύθια της Έφης Λιάρα».

18.00 Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στον «Χώρο τεχνών – Μικρό Θέατρο Πολυγύρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: