Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΤΑΙΠΕΔ Στο σφυρί βγαίνουν τα φιλέτα του δημοσίου της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και ακίνητα του δημοσίου που θεωρούνται «φιλέτα» πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με απώτερο σκοπό την πώληση σε ιδιώτες, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Των Φανής Σοβιτσλή, Άκη Φωτόπουλου, Σοφίας Χριστοφορίδου
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στη Βόρεια Ελλάδα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες, κάμπινγκ και παραθαλάσσιες περιοχές σε Χαλκιδική, Θάσο και Καβάλα, οι αλυκές στο...

Κίτρος και τα Άβδηρα. Σε πολλές περιπτώσεις ακινήτων που είναι εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου δεν έχουν καν οριστεί οι χρήσεις γης, όμως για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ισχύει ειδικό καθεστώς και για αυτό καταρτίζονται Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ). Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το Ταμείο θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν με ενάμιση χρόνο για τον νομικό έλεγχο των ακινήτων που παραλαμβάνει (π.χ. μη ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δικαστικές διεκδικήσεις) και για την προκαταρκτική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, πριν να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις όπου η αξιοποίηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως π.χ. το αεροδρόμιο του Σέδες. Πρόκειται για εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ δήμων ή ενοικιαστές με ισχυρές συμβάσεις.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΔΕΣ
Σε αντίθεση με τα άλλα δημόσια «φιλέτα» που αναμένεται να εκποιηθούν, στην έκταση των 1.360 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει ένα ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο και κατοικίες όπου ζουν οικογένειες στρατιωτικών. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο, που στην ουσία είναι ενεργό στρατόπεδο, εντάσσεται στη λίστα των υπό παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων, καθώς σήμερα στον χώρο υπάρχει δραστηριότητα που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια», τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει άμεσα η μεταφορά ενός αεροδρομίου με τέτοια δραστηριότητα, ενώ σημείωσε ότι ακόμα και να παραχωρηθεί η έκταση σε ιδιώτη, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η διοίκηση του δήμου πάντως είναι υπέρ της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, αρκεί να συνάδει με τον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής (πολεοδομικό, χωροταξικό κ.ά.). Προτείνει μάλιστα αντί για το αεροδρόμιο του Σέδες να αξιοποιηθεί η γειτονική με αυτό έκταση 700 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον της Περαίας στον δήμο Θερμαϊκού, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη.
Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο του Σέδες στεγάζονται και λειτουργούν η σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) Πάτριοτ. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται εδώ και χρόνια η κατασκευή κτιρίου για τη μετεγκατάσταση της Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΑ). Επιπλέον, εδώ και μία εικοσαετία υπάρχει πρόταση της ΥΠΑ να μεταφερθεί στο Σέδες όλη η κίνηση των αεροσκαφών γενικής αεροπορίας (αεροσκάφη αερολέσχης, ντακότες, ελικόπτερα κ.ά.), προκειμένου να αποσυμφορηθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Μίκρα.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Ο δήμος Θερμαϊκού εγείρει αξιώσεις για τη μη παραχώρηση του κάμπινγκ Επανομής σε ιδιώτη, υποστηρίζοντας ότι η έκταση των 3.210 στρεμμάτων αποτελεί πλέον δημοτική περιουσία με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Αθανασιάδη, η έκταση αυτή ανήκε στην τότε κοινότητα Επανομής, στην οποία το ελληνικό δημόσιο είχε πληρώσει 140 εκατ. δρχ. προκειμένου να την παραχωρήσει στον ΕΟΤ. Το κάμπινγκ σταμάτησε να λειτουργεί το 1999, και το 2003 η κοινότητα προσέφυγε στο ΣτΕ διεκδικώντας να πάρει πίσω την έκταση. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δικαίωσε το 2008 τον μετέπειτα δήμο Επανομής, θέτοντας τον όρο να καταθέσει τοπογραφικό σχέδιο για να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης. «Το παράδοξο είναι ότι ενώ η νομική υπηρεσία του δήμου μας ήρθε προ μηνών σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του ΤΑΙΠΕΔ και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δρομολογηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα, σήμερα ανακοινώνεται ότι η εν λόγω έκταση είναι υπό εκποίηση», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Ανέφερε πάντως ότι στην περίπτωση που αυτό προωθηθεί θα υπάρξει εμπλοκή, καθώς ο δήμος, όπως είπε, έχει στα χέρια του τις δύο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που δηλώνουν ρητώς ότι η έκταση του κάμπινγκ τού παραχωρείται οριστικά. Ήδη η δημοτική αρχή επικοινώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζήτησε να του αποσταλούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου και το τοπογραφικό σχέδιο.
Ανάλογη εμπλοκή αναμένεται να σημειωθεί και για την έκταση 125 στρεμμάτων του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (είναι ανενεργό εδώ και δέκα χρόνια), την οποία ο δήμος ενέταξε από το 2007 στο σχέδιο πόλης. «Στο πλαίσιο του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού εντάχθηκε αυτή η περιοχή, προσδιορίστηκαν οι κοινωφελείς χρήσεις γης, όπως πάρκο, σχολεία και δρόμος, ενώ πληρώθηκε ήδη το 55% της εισφοράς σε χρήμα και σε γη», επεσήμανε ο κ. Αθανασιάδης και πρόσθεσε ότι σήμερα το Γ.Π.Σ. βρίσκεται στη φάση της πολεοδόμησης, διαδικασία για την οποία ενημερώθηκαν ήδη τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) όπου ανήκει η έκταση. «Και σε αυτή την περίπτωση θα στείλουμε εξώδικο για να εμποδίσουμε την εκποίηση και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου», σημείωσε.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ
Το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας είναι ιδιοκτησίας της ΕΤΑ ΑΕ, που το διαχειρίζεται κάθε καλοκαίρι, απασχολώντας προσωπικό με συμβάσεις έργου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη, ο δήμος δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαχείριση και την εκμετάλλευση του κάμπινγκ, ωστόσο διεκδικεί μεγάλο ποσό από την εισφορά σε χρήμα που καταβλήθηκε με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. «Από το σύνολο των 4 εκατ. ευρώ η ΕΤΑ κατέβαλε περίπου το 20% και αναμένουμε να οριστεί με δικαστική απόφαση η τιμή μονάδας ανά στρέμμα», σημείωσε ο κ. Γαλαμάτης. Το κάμπινγκ πάντως, παρότι τα καλοκαίρια είναι σε πλήρη λειτουργία, διαθέτει παλιές εγκαταστάσεις και χρήζει εκσυγχρονισμού.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
- Κτήμα Μονοδένδρι Αζάπικο
: Το κτήμα Μονοδένδρι Αζάπικο, συνολικής έκτασης 291.619 τ.μ., βρίσκεται στον δήμο Σιθωνίας της Χαλκιδικής και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο, είναι μια έκταση εγκαταλελειμμένη για πάνω από 20 χρόνια. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιηθεί από ιδιώτη, να γίνει μια σύγχρονη τουριστική επένδυση, καθώς σήμερα η περιοχή είναι απομονωμένη και απρόσιτη για τον κόσμο», ανέφερε ο δήμαρχος Σιθωνίας.
- Κάμπινγκ Καλάνδρας: Το κάμπινγκ, έκτασης 293 στρεμμάτων, είναι μισθωμένο μέχρι το 2025 και βάσει της σύμβασης ο ενοικιαστής θα πρέπει να αποζημιωθεί με το σύνολο των μισθωμάτων που θα κατέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια (100.000 ευρώ ετησίως), ενώ μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για την επένδυση που έκανε στις εγκαταστάσεις (ύψους 1 εκατ. ευρώ). - Κάμπινγκ Κρυοπηγής: Η σύμβαση για τη μίσθωση του κάμπινγκ (έκτασης 117 στρεμμάτων) λήγει στις 31 Μαΐου 2013 και άρα το ακίνητο μπορεί να μείνει ελεύθερο προς πώληση.

Άλλες εκτάσεις
Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων προβλέπει επίσης και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ 228 εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τις εξής:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- 9,3 στρ. με κτίσμα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης (πάρκινγκ).
- 451 στρ. με κτίσμα στους Αμπελόκηπους (δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης).
- 9,1 στρ. στην περιοχή Γιασεμιών και Πασχαλιάς (δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη).
- 3,76 στρ. και 2 στρ. στους Λαχανόκηπους.
- 151 στρ. στη Σίνδο.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
- 17,5 στρ. στο Κριαρίτσι.
- 96,2 στρ. στο Λιβάρι Βουρβουρούς.
- 26 στρ. στα Μουδανιά.
- Τέσσερις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 12,8 στρ. στον Μαρμαρά.
- 76 στρ. στην Τορώνη.

ΚΑΒΑΛΑ
- 253 στρ. και 15,7 στρ. στον Λιμένα Θάσου και 181 στρ. στη Χρυσή Αμμουδιά.
- 78 στρ. στην Κάρυανη.
- 320 στρ. και 44,5 στρ. στη Νέα Ηρακλείτσα.
- 323 στρ. στη Νέα Πέραμο.
- 44,8 στρ. και 12,2 στρ. στο Παληό.
- 85,6 στρ. στην Τούζλα.

ΞΑΝΘΗ
- Εκτάσεις 104,5 στρ. και 4,2 στρ. (με κτίσμα) στις Αλυκές Αβδήρων.
- Διάφορα γήπεδα συνολικής έκτασης 7.850 στρεμμάτων στο Δασοχώρι (δήμος Τοπείρου).
- Εκτάσεις 360 στρ. και 68,6 στρ. (με κτίσμα) στην παραλία Μαγγάνων.
- Έκταση 14,3 στρ. στο Σέλερο Αβδήρων.

ΡΟΔΟΠΗ
- 26 στρ. στην παραλία Αρωγής.
- 91 στρ. γης, 51,6 στρ. (γη με κτίσμα) και 50,6 (γη με κτίσμα) στον Αίγειρο.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
- 348 στρ. στην Ορεστίδα Καστοριάς.

ΠΙΕΡΙΑ
- Διάφορες εκτάσεις συνολικού εμβαδού 225,3 στρ. στο λιμάνι, στις Αλυκές Κίτρους.
- 10,3 στρ. και 12,3 στρ. στο Λιτόχωρο.
- Πέντε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 61,8 στρ. στην παραλία Νέων Πόρων.


ΕΡΤ Ποια ακίνητα είκναι στη λίστα
Προς «αξιοποίηση» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται ότι τίθενται και τα βασικά κτίρια πάνω στα οποία στηρίζεται το σύνολο της υποδομής της ΕΡΤ. Η λίστα σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Περαίας, οι οποίες μέχρι πριν ενάμιση χρόνο χρησιμοποιούνταν για τις εκπομπές μεσαίων και βραχέων. Στην Αθήνα η λίστα περιλαμβάνει το Ραδιομέγαρο της Μεσογείων (φωτ.), τις εγκαταστάσεις της ΕΤ1 και του αρχείου στην Κατεχάκη, καθώς και τα «βοηθητικά» κτίρια στο κέντρο, στη Μουρούζη και στη Ρηγίλλης. Όλα τα προαναφερθέντα κτίρια τελούν υπό πλήρη κυριότητα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΡΤ, η ακίνητη περιουσία της εκτιμάται σε περίπου 235 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα οικόπεδά της ανά την Ελλάδα, ορισμένα από τα οποία πραγματικά «φιλέτα», εκτιμώνται σε 182 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα ανέρχονται σε περισσότερα από 53 εκατομμύρια ευρώ.

Των Φανής Σοβιτσλή, Άκη Φωτόπουλου, Σοφίας Χριστοφορίδου
  MAKEΔONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: