Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στο τέλος Μαΐου οι ψεκασμοί για τα κουνούπια


Στο τέλος Μαΐου θα μπορέσει να ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι ήδη τα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και παρά το γεγονός ότι έγινε εγκαίρως η προετοιμασία, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει ακόμη κι από τον Απρίλιο. Η γραφειοκρατία σε κεντρικό επίπεδο δεν επέτρεψε την έναρξη του προγράμματος νωρίς, ωστόσο φέτος οι...
ψεκασμοί θα ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια, αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια των δήμων, που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή ανάλογου προγράμματος εντός των αστικών κέντρων και των κατοικημένων περιοχών. Και σε αυτό το επίπεδο ακόμη οι διαδικασίες είναι πολύ πρώιμες ή και ανύπαρκτες στους περισσότερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο πρόγραμμα της Περιφέρειας, που αφορά και στις επτά αντιπεριφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε επίπεδο τοπικών διαδικασιών πολύ γρήγορα φέτος. Οι διαγωνισμοί έγιναν και τα πάντα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν πολύ νωρίς οι ψεκασμοί (επίγειοι και από αέρος), αλλά η γραφειοκρατία έκανε και πάλι το θαύμα της.
«Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες, τους διαγωνισμούς, πήραμε τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις των φαρμάκων. Ωστόσο, μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει πριν από το τέλος Μαΐου, διότι μόλις άνοιξε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και απαιτείται χρόνος. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα ανάληψη των υποχρεώσεων από το ΠΔΕ και χωρίς ανάληψη δεν μπορούμε κι εμείς να κάνουμε ανάθεση. Οφείλω να διευκρινίσω όμως ότι σε σύγκριση με άλλες χρονιές είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Θα ξεκινήσουμε πιο νωρίς κι επειδή το πρόγραμμα είναι συντονισμένο και στοχευμένο θα είναι και αποτελεσματικό», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής. Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος (τέλη Μαΐου) θα γίνει πάντως χωρίς να έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση (προβλέπεται να υπογραφεί περί τα τέλη Ιουνίου), αλλά το ρίσκο της εξάπλωσης μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών (αν φύγουν τα κουνούπια από τα ρύζια) δε θέλει καν να το σκέφτεται κανείς στην Περιφέρεια.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης της Περιφέρειας πάντως επεμβαίνει στις ελεύθερες επιφάνειες, δηλαδή στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στους ορυζώνες, στα ποτάμια, στα ρέματα κτλ. Εκεί άλλωστε είναι και οι μεγαλύτερες εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Με την εμπειρία που υπάρχει (ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία) από την πολυετή εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης, πλέον όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε οι ψεκασμοί να είναι εστιασμένοι και αποτελεσματικοί.
Πόλεις απροστάτευτες
Εκείνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι τα προγράμματα των δήμων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ολοκληρώσει καν τις διαδικασίες. Οι δήμοι είναι αρμόδιοι για τους εντός αστικού ιστού ψεκασμούς (φρεάτια, εστίες κτλ.), που είναι επίγειοι.
Οι πρώτες γενιές κουνουπιών έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι περιοχών όπως η Καλαμαριά, αλλά και οι επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο. «Ηδη έχουμε διαμαρτυρίες από κατοίκους περιοχών όπως η Καλαμαριά για όχληση από τα κουνούπια, αλλά η αντιμετώπιση ανήκει στους δήμους. Κάποιοι θα εφαρμόσουν πρόγραμμα και κάποιοι όχι. Στο δικό μας πρόγραμμα οι όποιες αδυναμίες στην καταπολέμηση διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πλέον αντιμετωπίζονται», είπε ο κ. Τσαμασλής.
Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αδυναμία οικονομικής συνεισφοράς των δήμων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας (γι’ αυτό και δε συμμετείχαν). Η Περιφέρεια προκειμένου να μη μείνει πίσω η καταπολέμηση προχώρησε μόνη της με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 40% και οι δήμοι επενδύουν πλέον στην αποτελεσματικότητα του δικού της προγράμματος. Ετσι, προς το παρόν είναι σίγουρο ότι θα γίνει καταπολέμηση σε υγροτοπικά συστήματα, σε ορυζώνες και αποστραγγιστικά δίκτυα και στις περιαστικές περιοχές, όχι όμως και στα αστικά κέντρα… Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί των κουνουπιών βρίσκονται εκτός των αστικών περιοχών. Πάντως, στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου η καταπολέμηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς η τοπική αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα, αφού όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία ήταν περιφερειάρχης και γνωρίζει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.
Απειλή για τη δημόσια υγεία
Το ζήτημα των κουνουπιών δεν είναι απλό, καθώς ο θανατηφόρος ιός του Δυτικού Νείλου υπάρχει στην περιοχή από το καλοκαίρι του 2010. Βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία νόσου μεταδιδόμενης από κουνούπια στην Ευρώπη, που βίωσε η χώρα μας, μετά το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα. Τα κρούσματα υπερέβησαν τα 260 και οι νεκροί έφτασαν τους 34, ενώ από το 2011 ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές εκτός Κεντρικής Μακεδονίας, με 101 κρούσματα και οχτώ θανάτους σε πέντε περιφέρειες. Πέρσι αποφεύχθηκαν πολλά κρούσματα, αλλά αυτό μπορεί να είναι και συγκυριακό. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο υπεύθυνος της «Οικοανάπτυξης», Σπύρος Μουρελάτος, «η εκδήλωση του ιού έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πολλές βροχοπτώσεις. Ο κίνδυνος είναι εδώ και θα μας απασχολεί κάθε χρόνο. Φέτος είχαμε ένα κακό, τον ήπιο χειμώνα, και ένα καλό, τις όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Αν το καλοκαίρι μας είναι ζεστό και υγρό αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού. Ωστόσο, γίνεται σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση (παγιδεύσεις κουνουπιών, αιμοληψίες από ζώα)».
Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάστηκαν και ενδημικά κρούσματα ελονοσίας (63 το 2011) κυρίως στη Λακωνία. Στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί και η εγκατάσταση και εξάπλωση του κουνουπιού «Τίγρης της Ασίας», που είναι εν δυνάμει φορέας 24 αρμποϊών και αντιστοίχου αριθμού νοσημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο ο κίνδυνος υπάρχει, αν και το είδος του κουνουπιού που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη δεν είναι το ίδιο με εκείνο που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους μεταξύ 1928 και 1930 στη χώρα μας από Δάγκειο πυρετό. «Το κουνούπι αυτό τσιμπάει και τη μέρα, αλλά τέτοιου είδους προβλήματα επιπτώσεων στη δημόσια υγεία θα μας απασχολήσουν μετά τα μέσα του καλοκαιριού», υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: