Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ο κινεζικός όμιλος Fosun βλέπει Χαλκιδική

της Άννης Καρολίδου
Η Χαλκιδική – τουριστικός προορισμός δεν τραβάει πλέον μόνο το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών.  Για αυτόν τον ξεχωριστό προορισμό της βόρειας Ελλάδας, ενδιαφέρεται ο μεγάλος κινεζικός όμιλος Fosun, αυτός ο ίδιος που έχει επενδύσει στη Folli- Follie και επίσης ενδιαφέρεται ζωηρά για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ο Fosun, που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια του από το ξεκίνημά του, κινείται στην κατεύθυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας. Δηλαδή,  επενδύει πλέον στρατηγικά στο...
εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό αναπτύσσεται επενδύοντας σε αγορές με μεγαλύτερο εισόδημα και ζήτηση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Την είδηση για τη Fosun και το ενδιαφέρον της για τη Χαλκιδική, έδωσε ο πρέσβης της Kίνας στην Αθήνα Nτου Τσιγούν ( Du Qiwen), εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη χώρα του Δράκου. Άλλωστε ο Όμιλος, έχει ήδη κάνει το πρώτο επιτυχημένο άνοιγμα στον κλάδο του τουρισμού, πηγαίνοντας απευθείας στο high end τμήμα και επενδύοντας στα Club Med το 2010, μ,ε την αύξηση μάλιστα του μετοχικού του μεριδίου στο 9,96%.
Κι όταν αναφερόμαστε στον όμιλο Fosun, θα πρέπει να ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα group που το 2012 είχε συνολικό κύκλο εργασιών 51,625 δισ. γουάν ή 8,3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος αναπτύσσεται σε τέσσερις τομείς δραστηριότητας:  στη βιομηχανία, τις ασφάλειες, τις επενδύσεις και τη διαχείριση κινητών και ακινήτων αξιών.
«Θεωρώ ότι η Χαλκιδική μπορεί να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις. Προσφέρονται για το σκοπό αυτό τα ακίνητα που έχουν ήδη βγει προς αξιοποίηση, από το ΤΑΙΠΕΔ, στο Παλιούρι και τον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, ενώ και ο Δήμος Πολυγύρου έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει εκτάσεις του, στην Ορμύλια και τις Καλύβες, που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Τουριστικό άνοιγμα στην Κίνα
Στο να γίνει περισσότερο …international η Βόρεια Ελλάδα, με την προσέλκυση τουριστών από απομακρυσμένες αγορές της Ασίας, όπως η Κίνα και η Ινδία, οπωσδήποτε βοηθάει η τακτική αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, με την Turkish Airlines.
Τις δυνατότητες της κινεζικής τουριστικής αγοράς, πρώτη στη βόρεια Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει η Meli Tours, η οποία, για τον Ιούνιο, σε συνεργασία με την Turkish Airlines και  το Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει προσκαλέσει ομάδα Κινέζων δημοσιογράφων, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού, τη Θεσσαλονίκη και περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Πιερία, την Πέλλα και τη Χαλκιδική, θα επισκεφθούν πολλά μικρά γκρούπ Κινέζων τουριστών.
«Οι Κινέζοι, ενδιαφέρονται για τον περιηγητικό τουρισμό και ήδη πολλοί, όπως άλλωστε μεγάλος αριθμός Ασιατών, επισκέπτονται την Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο. Εμείς, σαν Meli Tours, μέσω του υποκαταστήματος της Αθήνας και των αντιπροσώπων που έχουμε σε Πεκίνο και Σαγκάη, αναπτύσσουμε  από πέρυσι συνεργασίες Β2Β με την κινεζική αγορά και φέρνουμε Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα», δήλωσε στη Voria.gr ο διευθυντής της Meli Tours, Δημήτρης Μελικόκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μελικόκης, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορεί να δεχθεί γκρουπ Κινέζων τουριστών, που θα έρχονται για 5νθημερες ή και 10ημερες περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η κινεζική αγορά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας, εάν η Ελλάδα, η Αθήνα, συνδεθεί με απευθείας charter flights με Πεκίνο. Μια τέτοια σύνδεση είναι και με το παραπάνω δυνατή, εάν σε επίπεδο επαφών υποστηριχθεί και από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Άλλωστε, εάν υπάρξει υποστήριξη των προσπαθειών που γίνονται από παράγοντες του τουρισμού, από την Πολιτεία, τότε κινεζικές αεροπορικές ή άλλες εταιρείες, μπορούν να δρομολογήσουν πτήσεις από Πεκίνο προς τους μεγάλους ελληνικούς προορισμούς, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της κοντινής Κωνσταντινούπολης.
  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: