Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-5-2013 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Με στόχο τη βελτίωση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Πολυγύρου ξεκινά πρόγραμμα ανακύκλωσης των οργανικών οικιακών αποβλήτων (Οικιακή Κομποστοποίηση).
Σε πρώτη φάση, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, 250 κάδοι κομποστοποίησης θα παραδοθούν σε πολίτες, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Θα προηγηθεί ενημέρωσή τους για τη σωστή χρήση των κάδων κοπμποστοποίησης σε ειδικό σεμινάριο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση για τον τρόπο που λειτουργεί ο κάδος κομποστοποίησης από επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον...
Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Μηχ. - Μ.Sc. (Περιβαλλοντική Διαχείριση), Αβραάμ Καραγιαννίδη.
Ο περιβαλλοντολόγος, Χρήστος Καρκανιάς, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΑΠΘ, θα μιλήσει για την οικιακή κομποστοποίηση, τον τρόπο εφαρμογής της, τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και θα εξηγήσει ποια οργανικά υλικά μπορούν να κομποστοποιηθούν και ποια όχι. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν τα ερωτήματά τους ενώ θα τους διανεμηθεί οδηγός για την κομποστοποίηση και εγχειρίδιο χρήσης του κάδου.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, κ. Αστέριος Ζωγράφος, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος τόνισε:
«Φροντίζοντας για το περιβάλλον αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων ο Δήμος Πολυγύρου αξιοποιεί τα οργανικά απορρίμματα με σύμμαχό του τους δημότες μέσα από το πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού 1.700 κάδοι κομποστοποίησης τίθενται σε λειτουργία από ιδιώτες, σχολεία και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου.
Στόχος του Δήμου Πολυγύρου είναι τόσο η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων όσο και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.
Σε δημοτικό και κοινωνικό επίπεδο τα οφέλη που προκύπτουν από την κομποστοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Με την απομάκρυνση από τη διαδικασία διαχείρισης σκουπιδιών μεγάλου μέρους των οργανικών αποβλήτων και τη διοχέτευσή τους για κομποστοποίηση, ελαφρύνεται το σύστημα αποκομιδής με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων αυξάνοντας παράλληλα τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ.
Επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή μέσα από μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Οι δημότες μας, και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για κάδους κομποστοποίησης, που έχουμε δεχτεί, είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας καλύτερης σχέσης με το περιβάλλον, που ζουν, μέσα από καθημερινές τους συνήθειες».
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθούν τρία ωριαία σεμινάρια με τη συμμετοχή 80 ατόμων το καθένα, από τις 17.00 έως τις 18.00, από τις 18.00 έως τις 19.00 και από τις 19.00 έως τις 20.00 μετά από τηλεφωνική ενημέρωση, που διενήργησε ο Δήμος Πολυγύρου με τους αιτούντες δημότες.
Στα σχολεία στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/βαθμιας Εκπαίδευσης ενημερώσεις εκπαιδευτικών και δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών με επίκεντρο την οικιακή κομποστοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: