«Φτερά» έκαναν πάνω από 3 δισ. ευρώ καταθέσεων από τη χώρα μας υπό το φόβο της φορολογίας και του «πόθεν έσχες». Μπορεί τελικά το υπουργείο Οικονομικών να μην φορολογήσει επιπλέον τις καταθέσεις, ωστόσο ο θόρυβος και μόνο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο μήνες να φύγουν από τη χώρα πάνω από 3,3 δισ. ευρώ.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιέχονται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού μέσα σε δύο μήνες (Οκτώβριο – Νοέμβριο) οι συνολικές καταθέσεις στη χώρα μειώθηκαν στα 234,25 δισ. ευρώ, από 237,58 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στα τέλη Νοεμβρίου 2009 οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μειωμένες κατά 1,8 δισ. ευρώ, από όσες ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν ύψους 193,33 δισ. ευρώ από 195,14 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2009.
Από το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών ποσό 72,72 δισ. ευρώ αποτελεί τα υπόλοιπα καταθέσεων Ταμιευτηρίου, ποσό 110 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις προθεσμίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, αφορά λογαριασμούς όψεως.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής ήταν από τους λογαριασμούς προθεσμίας των νοικοκυριών, καθώς «έφυγαν» 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008, όταν οι ξένες τράπεζες είχαν πρόβλημα και η κρίση δεν είχε αγγίξει την Ελλάδα, σημαντικά πόσα χρημάτων έφτασαν στις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτή η πορεία ανατράπηκε τον Οκτώβριο του 2009 μετά τη φημολογία που ανέπτυξε το οικονομικό επιτελείο για «πόθεν έσχες» και ασφυκτικό έλεγχο. Μόνο τον Οκτώβριο του 2008 οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008 μπήκε σε λογαριασμούς «νέο χρήμα» ύψους 10 δισ. ευρώ. Τους αντίστοιχους μήνες του 2009 όμως η τάση αντιστράφηκε. apogevmatini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου