Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Τελεσίγραφο για τα όρια ηλικίας

Ερχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να "σφίξει τα λουριά" στην Ελλάδα και της απέστειλε... τελεσίγραφο για να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νόμου μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει έτοιμο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Οι βασικές του διατάξεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με την Κομισιόν, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή εντός της προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Παράλληλα, "μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος", όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας.

Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα για μεταβατική περίοδο επτά ετών και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη).

Το ζητούμενο είναι αν τους σχεδιασμούς αυτούς αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα (πρώτη φάση της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρ. Δικαστήριο) λόγω του γεγονότος ότι αυτή δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των αμοιβών.

Η ισότητα των αμοιβών ανδρών και γυναικών θεσπίζεται από το άρθρο 157 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Στις 26 Μαρτίου 2009 το Ευρ. Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών (υπαλλήλων του Δημοσίου) και στρατιωτικών συντάξεων του 2000 εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, παντρεμένες ή με παιδιά έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με παντρεμένους ή με παιδιά άνδρες.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Κομισιόν τής έστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή (άρθρο 260 της Συνθήκης) καλώντας τη να συμμορφωθεί ή να δικαιολογήσει πειστικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τους λόγους της μη συμμόρφωσής της.

Εργαζόμενες στο Δημόσιο
Αύξηση των ορίων από 5 έως 17 χρόνια

Αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από 5 έως και 17 χρόνια είναι 140.000 εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα. Με την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών κλείνουν ουσιαστικά οι... πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος της ηλικίας.

Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.

Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες- που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από έξι έως δέκα χρόνια

Αντιθέτως, δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα ταμεία.

Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους. Ωστόσο, οι 110.000 ασφαλισμένες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή (πρόκειται κυρίως για όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983).

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: