Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Τέλη κυκλοφορίας με το... χιλιόμετρο

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρη αναμόρφωση της φορολόγησης αυτοκινήτων αποκάλυψε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το κύριο βάρος του φόρου να περάσει, όπως είπε «στη χρήση και όχι στην κατοχή του αυτοκινήτου».

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το ύψος των τελών κυκλοφορίας ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε για μία ακόμη φορά την ύπαρξη προβλήματος και σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση εξειδικεύει το πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Ειδική επιτροπή

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχει συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα παρουσιάσει εισήγηση για τα τέλη κυκλοφορίας σε διάστημα ενός μηνός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση συζητά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει η φορολογία από την κατοχή στη χρήση του αυτοκινήτου.

Ολλανδική... πατέντα

«Υπάρχουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ολλανδία χρησιμοποιεί φορολογία ανάλογα με τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες που περνούν τη φορολόγηση, όχι στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά περισσότερο στα καύσιμα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνοντας ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: