Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Σούπερ φόροι για ακίνητα, κληρονομιές, γονικές παροχές

Σούπερ φόρους στα ακίνητα αξίας άνω των 315. 000 ευρώ που μεταβιβάζονται με κληρονομιά, γονική παροχή, και δωρεά, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Με τις νέες ρυθμίσεις, προκύπτουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων μόνο για ακίνητα αξίας από 150.000 έως 315.000 ευρώ που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά και αυτό υπό προϋποθέσεις, γιατί με μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι μειώσεις μπορεί να εξανεμιστούν.
Παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τα 95.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, εντούτοις, αυτή η αναπροσαρμογή κρύβει «παγίδες», καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συνοδευτούν οι νέες ρυθμίσεις, με μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό άνω του 30%. Σε αυτή την περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και όσοι ιδιοκτήτες κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων με σημερινή αξία χαμηλότερη των 315.000 ευρώ (π.χ. 200.000 ευρώ).
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αναγνωρίζεται εμμέσως ότι στόχος είναι να γεμίσουν τα ταμεία, αφού ανεξάρτητα της ανάγκης για δικαιότερη φορολόγηση, αναφέρεται ότι το προηγούμενο καθεστώς που είχε θεσπίσει η Ν.Δ. (αφορολόγητο 95.000 ευρώ και ενιαίος συντελεστής 1%) είχε αποτέλεσμα την καθίζηση των φορολογικών εσόδων από τους φόρους για τις μεταβιβάσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: