«Φέρτε πίσω εντός 48 ωρών τα κλεμμένα λεφτά που επιστράφηκαν σε εταιρείες-“μαϊμούδες”» διεμήνυσε ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ.Σχοινιωτάκης προς τους υπεύθυνους υπαλλήλους τριών Εφοριών της Θεσσαλονίκης.
Με την εντολή-«κεραυνό» του κ. Σχοινιωτάκη οι εφοριακοί καλούνται να επιστρέψουν 8.831.906 ευρώ. Το ποσό αυτό χαρακτηρίστηκε «παρανόμως κτηθέν» από την επιστροφή ΦΠΑ σε τρεις εταιρείες«μαϊμού» της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών στοιχείων των τελωνειακών αρχών της συμπρωτεύουσας.
Με την υπόθεση αυτή, πρωτοφανής για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας, ασχολείται ήδη και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων εφοριακών. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές της συμπρωτεύουσας θα αναζητήσουν αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις τρεις εταιρείες-«μαϊμούδες». Στην περίπτωση που βρεθούν, πλέον του ότι θα ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τα ποσά που εισέπραξαν από την παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με την εντολή του κ. Σχοινιωτάκη. Εισαγγελικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι συνάδελφοί τους θα ανακαλύψουν τους εμπλεκόμενους στις εταιρείες-«μαϊμούδες» που εισέπραξαν το ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν «αφήσει τα ίχνη τους».
Οπως αναφέρεται στην έγγραφη εντολή του γενικού επιτρόπου, οι εν λόγω εταιρείες προσκόμισαν στις ΔΟΥ πλαστές βεβαιώσεις και εικονικά τελωνειακά στοιχεία και με τον « δόλιο αυτόν τρόπο » πέτυχαν να τους επιστραφεί ΦΠΑ 8,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιστροφή του ΦΠΑ αφορούσε εξαγωγές που ουδέποτε έγιναν. Η απάτη τελέστηκε στις Γ΄ και Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.
Επιβαρυντικό είναι το έγγραφο του κ. Σχοινιωτάκη και για τους οικονομικούς επιθεωρητές οι οποίοι ήλεγξαν την υπόθεση και «έριξαν στα μαλακά» τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους.
O γενικός επίτροπος χαρακτηρίζει « αδιανόητο » το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη της απάτης οι οικονομικοί επιθεωρητές έκαναν χρήση ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να είναι ελαφρές ως ανύπαρκτες οι ποινές για τους εφοριακούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και «άναψαν το πράσινο φως» για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Οι επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις διατάξεις εκείνες που αφορούν τους απλούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ και όχι αυτές των « υπολόγων διαχειριστών » του Δημοσίου που έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τη φορολογική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την εντολή του γενικού επιτρόπου, μετά την έρευνα που διεξήχθη, σε ορισμένους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι αθωώθηκαν. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο. Εξάλλου, οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν είχαν κινήσει καμία διαδικασία για να διαβιβαστεί η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές.
O κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι εφοριακοί, πριν εκταμιεύσουν τα χρήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ, δεν ήλεγξαν με προσοχή και επιμέλεια, όπως όφειλαν, αν οι επιχειρήσεις που ζητούσαν την επιστροφή του ΦΠΑ είναι υπαρκτές ή ανύπαρκτες, με συνέπεια να δημιουργηθεί ανάλογο έλλειμμα στον συγκεκριμένο λογαριασμό του ΦΠΑ.
Η ευθύνη του « υπολόγου διαχειριστή », διευκρινίζει ο κ. Σχοινιωτάκης, « που δημιουργεί έλλειμμα διαχείρισης, είναι αυξημένη έναντι του απλού υπαλλήλου του Δημοσίου που προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Παράλληλα, η παραγραφή των αδικημάτων στη μια περίπτωση είναι διετής και στην άλλη δεκαετής ή εικοσαετής, κατά περίπτωση.
Κατόπιν αυτών παραγγέλθηκε σε βάρος των εφοριακών να εφαρμοστούν οι δημοσιολογιστικές διατάξεις και να κληθούν να επιστρέψουν μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα το « παρανόμως εκταμιευθέν ποσό».
Τέλος, ευθύνες για « παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους» έχουν καταλογιστεί και σε τελωνειακούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή.
ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ
Η απάτη της επιστροφής ΦΠΑ ύψους 8,8 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες-«μαϊμούδες» με την «ανοχή» των αρμοδίων εφοριακών υπαλλήλων έγινε σε κεντρικές ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα από την Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης «εκταμιεύτηκαν» 3.451.683,21 ευρώ, από την Γ΄ ΔΟΥ επιστράφηκαν 608.457,85 ευρώ και από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 4.771.765 ευρώ.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου