Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μέτρα-σοκ με τσεκούρι 5 δισ. €


Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχτεί την «αναγκαιότητα» λήψης των μέτρων, τα οποία κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν «δύσκολα», και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξειδικεύσει τα δικά της μέτρα στήριξης και της στέλνει μήνυμα πως αρχίζει να βλέπει καθαρά τον δρόμο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

«Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ΔΝΤ, όταν έχει έτοιμα 30 δισ. ευρώ», δήλωναν χθες τα κυβερνητικά στελέχη, στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα των επιτηρητών πως υπάρχει κι άλλος ίδιος δρόμος, καθώς και οι μεν (Ευρ. Ενωση) και οι δε (ΔΝΤ) «μας ράβουν το ίδιο κοστούμι»!

Με υπουργούς

Το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί στο προσεχές 15θήμερο το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη λήψη των συμπληρωματικών μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν άμα τη αφίξει του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδο και Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Ο επίτροπος επιδιώκει να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία από το πόρισμα της 10μελούς αποστολής που αναχώρησε χθες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Βέλγο Servaas Deroose και μεταξύ αυτών Klaus Masuch από την ΕΚΤ και Marialuz Moreno Badia από το ΔΝΤ, και οι οποίοι θα έρχονται στην Αθήνα σχεδόν κάθε 15θήμερο.

Βλέπουν 2%, όχι 4%

Θέση των επιτηρητών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις (όπως νομοσχέδια) έχουν επιταχυνθεί κατά δύο μήνες, είναι ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα οδηγήσει σε μείωση 4% ή 9,8 δισ. ευρώ του ελλείμματος. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα εκτιμούν ότι μειώνουν 2% το έλλειμμα και γι' αυτό ζητούν πρόσθετα μέτρα 1,5-2% του ΑΕΠ ή 3,5-5 δισ. ευρώ για να είναι βέβαιο το έλλειμμα του 8,7% στα τέλη του έτους.

Η ελεγκτική τρόικα θέτει πρωτίστως τα «ρίσκα» που αναθεωρούν τις προβλέψεις και τα οποία αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, εντοπίζοντάς τα σε: ύφεση (εκτιμάται σε 2% από Ε.Ε.), τόκους από άνοδο σπρεντ (σ.σ. ήδη μας έχουν επιβαρύνει με ακόμη 1 δισ.), πορεία εσόδων, χαμηλή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, χρέη νοσοκομείων, υλοποίηση φορολογικού και ΠΔΕ.

Τετραπλό σοκ

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ακόμη και τα πιο δύσκολα μέτρα, αρκεί να έχει την πραγματική στήριξη της Ε.Ε. Και τα μέτρα αυτά, που επεκτείνονται σε έσοδα και δαπάνες και θα απαρτίζουν το 2ο συμπληρωματικό πακέτο μέτρο, αφορούν:

1 Περικοπές αποδοχών 1 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 5%, που εξειδικεύονται σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και πρόσθετων παροχών 10% ή μέχρι και 100% για έξοδα κίνησης. Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται το αργότερο την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει τελικά και τις περικοπές από το δεύτερο πακέτο. Οι περικοπές είναι «μόνιμες» και θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, δήλωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Το κόψιμο του 14ου μισθού το απεύχονται, λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και του τεράστιου πολιτικού κόστους.

2 Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, που θα αποφέρει έσοδα 2-3 δισ. ευρώ. Η αύξηση μπορεί να είναι από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. θεωρείται δύσκολο τεχνικά το έτερο σενάριο για έναν βασικό συντελεστή 15% σε αντικατάσταση του 9% και 19%), ενώ θα επιβληθεί και συντελεστής πολυτελείας μέχρι 30%.

3 Αύξηση ΕΦΚ για άντληση 1,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση κατά 30% του φόρου στα καύσιμα θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ και κατά 20% σε τσιγάρα και ποτά 650 εκατ. και 60 εκατ., αντίστοιχα.

4 Η επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν βέβαιη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ανάλογες θυσίες. «Εξ αντανακλάσεως» η πολιτική μισθών θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα δουν τι γίνεται στο Δημόσιο, δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: