Η ελληνική οικονομία αναζητούσε ένα «φως» στο σκοτάδι της δημοσιονομικής κρίσης και της προοπτικής η χώρα να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το «φως» που άναψε, δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι τόσο δυνατό, που τυφλώνει τους πάντες, αλλά δε δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Και όπως όλα δείχνουν, το «κοστούμι» που έχει ραφτεί για τη χώρα μας φέρνει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σειρά συναντήσεων
Η αντίστροφη μέτρηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, που οδηγούν σε πλήρη ανατροπή όλων όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, αρχίζει αύριο. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, θα έχει την προσεχή εβδομάδα χωριστές συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για το σχέδιο νόμου επί του ασφαλιστικού.
Το ΔΝΤ
Κρίσιμο, όμως, για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Κι αυτό διότι η απαίτηση του διεθνούς οργανισμού για τόνωση της ανταγωνιστικότητας διά του αποπληθωρισμού εισοδημάτων και τιμών, αναμένεται να επιφέρει την πλήρη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ η ανάγκη για δραστικό «ψαλίδι» στις δημόσιες δαπάνες οδηγεί πιο γρήγορα, ίσως και χωρίς μεταβατικές διατάξεις, στην εγκατάλειψη του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Οψεις του ίδιου
νομίσματος
Ωστόσο, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: χωρίς μια εύρωστη αγορά εργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίες καταβολές εισφορών για να είναι βιώσιμο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Το ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του εργασιακού, αλλά και του μηχανισμού στήριξής του. Οδηγούμαστε σε δραστικές περικοπές των συντάξεων, των κάθε είδους παροχών και των προνοιακών εισοδημάτων», προειδοποιεί ο καθηγητής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξης Μητρόπουλος. «Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλα τα επιμέρους ασφαλιστικά συστήματα είναι δεδομένη, όπως είναι πολύ πιθανή και η σμίκρυνση (ή ακόμη και απάλειψη) κάθε μεταβατικής περιόδου εφαρμογής τους», τονίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Μητρόπουλος.
Οι αλλαγές είναι πράγματι κοντά. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαινιάσει τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μια συζήτηση που γίνεται παράλληλα με την κατάρτιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αποτελεί κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τους 15 εταίρους της χώρας μας στην ευρωζώνη να επιχειρούν να επιβάλουν τις προτάσεις τους σε έναν τομέα (το ασφαλιστικό) που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους – μέλους.
«Η λήψη πρόσθετων μέτρων εξαρτάται από τα πορίσματα των οργανισμών που μας εποπτεύουν. Το ζήτημα, εξάλλου, δεν είναι χρονικό (για το 2010), αλλά είναι ποιοτικό. Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, σύμφωνα με τους μετρήσιμους κατά κρατικές δραστηριότητες δείκτες τους, είναι βέβαιο ότι θα αξιώσουν τη λήψη πρόσθετων μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος.
«Ψαλίδι» σε συντάξεις
Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι ένας συνδυασμός αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων από 10% έως 30%. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο της κυβέρνησης ακολουθεί τις συνταγές του ΔΝΤ και οδηγεί σε δραστική περικοπή των συντάξεων από το 2018, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού τους. Μάλιστα, από το Νοέμβριο επανέρχεται ο Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα τροφοδοτείται με παρακράτηση μέρους των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης, από φέτος προβλέπεται μείωση κατά 3% - 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, το «ψαλίδι» στις συντάξεις μπαίνει σε λίγους μήνες.
Εως το 2018
Το... αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι υπόλοιπες ανατροπές θα γίνουν σταδιακά με αποκορύφωμα το 2018 και την καθιέρωση της ενιαίας βασικής σύνταξης, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη των 360 ευρώ. Το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης θα υπολογίζεται με συντελεστές που κλιμακώνονται από 1% έως 1,5% (από 2% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που παίρνει σήμερα με ένσημα 35 ετών!
Εξίσωση ορίων
Από το 2013 θα εφαρμοστεί η αύξηση (κατά τουλάχιστον 5 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημόσιων υπαλλήλων. Η αύξηση αυτή θα «τρέξει» παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που αυξάνει τα όρια και τα έτη εργασίας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, με στόχο το 2017 να μη συνταξιοδοτείται στο ΙΚΑ καμία μητέρα πριν από τα 55 έτη και στα 60 έτη με 35ετία. Από το 2013 θα ξεκινήσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων (εντός τριετίας και όχι της οκταετίας που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά) στα ελλειμματικά ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.
Ποινή μείωσης
Επίσης, το αργότερο από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες).
http://www.agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου