Την επόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί το χωροταξικό των νέων δήμων στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, και το σύνολο των διατάξεων του πολυσέλιδου νόμου.
Με αγωνία αναμένουν τα στελέχη της αυτοδιοίκησης την τελική πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τα κριτήρια των συνενώσεων και τον χωροταξικό προσδιορισμό των νέων δήμων.
Στη Χαλκιδική άρχισε να συζητείται ο «Καλλικράτης» στα δημοτικά συμβούλια και η μόνη διαπίστωση είναι ότι οι αποφάσεις τους αφορούν το χωροταξικό.
Πρώτος ο δήμος Σταγείρων -Ακάνθου αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη δημιουργία ενός δήμου που να περιλαμβάνει τους Καποδιστριακούς δήμους Σταγείρων- Ακάνθου και Παναγίας με έδρα την Ιερισσό.
Το δημοτικό συμβούλιο της Αρναίας επιθυμεί διευρυμένο δήμο στα βόρεια του νομού, από δήμο Ζερβοχωρίων μέχρι Σταγείρων- Ακάνθου με έδρα την Αρναία.
Τέλος την Τρίτη το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Παναγίας αποφάσισε να ζητήσει διευρυμένο δήμο στη βόρεια Χαλκιδική με έδρα την Μεγάλη Παναγία… που είναι και στο κέντρο!
Το δημοτικό συμβούλιο των Μουδανιών σε μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα ότι θέλει τη δημιουργία τριών δήμων στη Χαλκιδική, απόφαση που μεταφράζεται ότι θέλουν στο δήμο του και την «χρυσή αγελάδα» που λέγεται Κασσάνδρα με έδρα του δήμου τα Ν.Μουδανιά. Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι μπορεί να προσαρτηθεί στο δήμο Μουδανιών και ο δήμος Ανθεμούντα…
Οι δήμοι Κασσάνδρας και Παλλήνης από πολύ νωρίς ζήτησαν να αποτελεί ενιαίο δήμο η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Μάλιστα κάτι ανάλογο προτείνουν και οι δήμοι Σιθωνίας και Τορώνης στην χερσόνησο της Σιθωνίας.
Το θέμα των εδρών, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, άνοιξε από φήμες στα καφενεία της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής. Έκτοτε κανείς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά την φήμη και να μάθει την αλήθεια - από επίσημα τουλάχιστον χείλη- με αποτέλεσμα οι δύο δήμοι Αρναίας και Σταγείρων- Ακάνθου να είναι στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Η Σιθωνία από την άλλη μοιάζει με καζάνι που βράζει, γιατί, πάλι οι φήμες λένε, ότι εάν γίνει ένας δήμος η χερσόνησος η έδρα θα μετακινηθεί προς Ν.Μαρμαρά. Εάν δεν μετακινηθεί, οι Μαρμαρινοί έχουν έτοιμες τις μαύρες σημαίες, τα πανό και τις λαμπάδες για ένα νέο 1998.
Το παράδοξο όλων βέβαια είναι ότι η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη" άρχσε να γίνεται στη Χαλκιδική πρώτα από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε πολλές περιοχές μάλιστα στήθηκαν στρογγυλά τραπέζια με μέλη τοπικών οργανώσεων για να πουν ποια συνένωση συμφέρει στην περιοχή τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αναμένοντας τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Μαΐου και 29 Απριλίου, αντίστοιχα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης» από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τις 20 Μαΐου.
halkidikinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου