Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε χθες στη Βουλή προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τις περικοπές στα επιδόματα των συνταξιούχων, με την οποία αλλάζει ο νόμος που ψηφίστηκε 15 ώρες νωρίτερα και αφορά στα έκτακτα μέτρα που ενεργοποιούν τον μηχανισμό στήριξης.
Με την επίμαχη προσθήκη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας και συμβάσεις δανεισμού με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν χωρίς προηγουμένως να έχουν έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής», ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής για την απόσυρση της προσθήκης.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι αυτό του ζητήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. «Το ζητούμενο είναι να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων αυτών το συντομότερο δυνατό και πάντως, πριν από τις 18 του μηνός, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί το ομολογιακό δάνειο που λήγει», ανέφερε ο υπουργός. Διαβεβαίωσε δε, ότι η σχετική σύμβαση για τον δανεισμό της χώρας θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε με νόημα ότι «το να αλλάζει μέσα σε λίγες ώρες ένα ψηφισθέν νομοσχέδιο, συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ που θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες». Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει την προσθήκη αυτή και ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει από μόνη της την ευθύνη. Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών μέσα στον πανικό τους, αφού καταπάτησαν την εθνική μας αξιοπρέπεια, τώρα έρχονται να εκτελέσουν και την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία». Την απόσυρση της προσθήκης ζήτησαν ο Αγγ. Τζέκης από το ΚΚΕ, ο Αστ. Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ και οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αίματα άναψαν όταν λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ζήτησε από τον προεδρεύοντα Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γρ. Νιώτη, να δώσει λίγο χρόνο στο κόμμα του προκειμένου να συλλέξει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Παρέμβαση όμως έκανε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας, ο οποίος αφού μίλησε για γελοιοποίηση των θεσμών, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Πως μπορείτε να λέτε ότι θέλετε να προχωρήσετε σε ένα κλίμα συναίνεσης, όταν κάνετε διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και μάλιστα, υποτίθεται, πως τη Δευτέρα έχουμε και συνάντηση πολιτικών αρχηγών χωρίς ατζέντα;». Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση, προκειμένου να έρθουν ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών για να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει.
Παρά ταύτα, ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης προχώρησε άρον-άρον στην ψήφιση του νομοσχεδίου, κηρύσσοντας περαιωμένη τη συζήτηση, κάτι που εξόργισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Π. Καμμένος (ΝΔ) προχώρησαν σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του. Σύμφωνα με τον Δ। Παπαδημούλη, ο τελευταίος φέρεται να κράτησε αποστάσεις από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της προσθήκης ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Φ. Πετσάλνικος διαβεβαίωσε μάλιστα τους συνομιλητές του ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δέσμευσή του, ότι οι δανειακές συμβάσεις θα έρθουν προς κύρωση και όχι απλή ενημέρωση στη Βουλή.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: