Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ολοήμερα σχολεία:Το όραμα που... ξεθώριασε


Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας προχωρά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη λειτουργία 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο αναλυτικό πρόγραμμα, τα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα εξακολουθούν να «βασιλεύουν».
Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές βάζουν... τρικλοποδιά στο σχέδιο.

Το ολοήμερο σχολείο ξεκίνησε με ένα όραμα. Στόχος του ήταν να δώσει έμφαση στα νέα αντικείμενα, στην ξένη γλώσσα, την πληροφορική, τη θεατρική, την αισθητική και πολιτιστική αγωγή και να εισαγάγει μια πιο πειστική πρόταση προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης μέρας.Σήμερα εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε διδακτικό προσωπικό διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις για την έλλειψη των στοιχειωδών υποδομών που απαιτούνται, προκειμένου να μείνουν τα παιδιά μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Ακόμη και υπόγειες αίθουσες χρησιμοποιούνται ως χώροι ξεκούρασης και σίτισης των παιδιών στις καλύτερες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες πάλι παιδάκια αναγκάζονται, ελλείψει υποδομών, να τρώνε, να κοιμούνται, αλλά και να παρακολουθούν μαθήματα στον ίδιο χώρο!

«Με βάση τη μέχρι τώρα λειτουργία των ολοήμερων σχολείων αποδεικνύεται ότι λειτουργούν ως παιδοφυλακτήρια. Το ωράριο είναι εξαντλητικό για τους μικρούς μαθητές που υποχρεώνονται να μείνουν από τις 7 π.μ. - 4.15 μ.μ. σε συνθήκες που είναι πάρα πολύ άσχημες, καθώς σχεδόν κανένα σχολείο δεν έχει φτιαχτεί για να λειτουργήσει με αυτήν τη συγκεκριμένη μορφή. Ολα τα παιδιά στεγάζονται, τρώνε και κάνουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες στις ίδιες αίθουσες που κάνουν το κανονικό μάθημα», τόνισε ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός.

Οπως μάλιστα επισημαίνουν στον «Α» εκπαιδευτικοί, οι ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές υποχρεώνουν ακόμη και στη χρήση των σχολικών αιθουσών με βάρδιες, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των μαθητών. «Τα παιδιά σιτίζονται στην αίθουσα που κάνουν μάθημα το πρωί και επειδή δε χωράνε όλα, τα σπάμε σε δυο βάρδιες με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η σύγχυση», τόνισε ο υποδιευθυντής του 24ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Στάμος Μπέης.

Λιγότερες προσλήψεις

Εκτός όμως από τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, μεγάλες είναι και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο στην πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών για τα μαθήματα ειδικοτήτων με την αγωνία των γονέων και των δασκάλων να κορυφώνεται μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, για 17.000 λιγότερες προσλήψεις σε ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές από τη νέα σχολική χρονιά. «Τα ολοήμερα σχολεία κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξυπηρετούν τους γονείς, δυστυχώς όμως δεν καλύπτονται όλες οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών ώστε να έχουν ουσιώδη λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Σταυρούπολης, Νίκος Σιδερόπουλος.

Τα ωράρια

Με βάση το σχεδιασμό για τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία που θα τεθούν σε λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος ξεκινάει στις 8.10 π.μ. και λήγει στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις. Η αποχώρηση των μαθητών του ολοήμερου προγράμματος μπορεί να γίνει είτε με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος (4.15 μ.μ.), είτε κατά το χρονικό διάστημα 3।30 μ.μ. - 3.40 μ.μ., ενώ από τις 4.15 μ.μ. - 5 μ.μ. θα εφαρμόζεται η απογευματινή προαιρετική ζώνη.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: