Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Στεγνώνουν» τα βενζινάδικα από καύσιμα

Σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς προκύπτουν από χθες εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, οι οποίοι αντιδρούν στην απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. 
Ήδη πολλά βενζινάδικα σε όλη τη χώρα έχουν «στεγνώσει» από καύσιμα, και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που αποφασίσουν να απεργήσουν και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων. Τα προβλήματα όμως –αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες μέρες– δεν θα περιοριστούν στα βενζινάδικα, καθώς αναμένεται να προκύψουν ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα….....
Οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και στη δημιουργία εταιρειών οδικού μεταφορέα.
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχει σταματήσει η τροφοδοσία των πρατηρίων, και οι πρώτες ουρές αυτοκινήτων άρχισαν να σχηματίζονται από χθες το απόγευμα. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα πρατήρια που ήταν ανοιχτά την Κυριακή να έχουν ήδη ξεμείνει από καύσιμα, ενώ δεν έλειψαν και καταγγελίες για… ξαφνικές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης σε ορισμένα βενζινάδικα. Οι εικόνα δεν έχει αλλάξει και σήμερα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες τις διακοπές τους, σπεύδουν να φουλάρουν το αυτοκίνητό τους καθώς φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν στον προορισμό που έχουν επιλέξει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα ούτε με τα ΙΧ βυτιοφόρα που ανήκουν στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, τότε τα πρατήρια θα «αδειάσουν» από καύσιμα πριν από τα μέσα της εβδομάδας! Τα προβλήματα αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς την Τρίτη αποφασίζουν για απεργία και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων.
Εκτός από τους οδηγούς όμως, σε απόγνωση βρίσκονται και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι φοβούνται ότι η απεργία θα δώσει την «χαριστική βολή» στον κλάδο τους που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και καταγράφει ήδη τεράστια μείωση τζίρου. Να σημειωθεί ότι απειλείται ακόμη και η ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν ότι δεν θα προμηθεύσουν με καύσιμα ούτε… και τα καράβια!
Εκτός, όμως από το θέμα των καυσίμων, ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αναμένεται να εμφανιστούν σταδιακά μέσα στις προσεχείς μέρες, καθώς θα σταματήσει η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα.Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: