Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Αξίζει να διαβάσετε αυτό το ειδικό αφιέρωμα του ΑΕΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στη Φιλαρμονική του Δήμου Πολυγύρου, η οποία πάντοτε σε όλες τις εκδηλώσεις είναι παρόν, αλλά ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες  δίνει μια άλλη ατμόσφαιρα με την παρουσία της στους δρόμους  της πανέμορφης πόλης του Πολυγύρου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας αυτού  του τόπου.

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ 102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ!!!

Η Φιλαρμονική Πολυγύρου ιδρύθηκε το 1908 “υπό του τότε εθνικώς δρώντος εν Πολυγύρω φιλοπροόδου συλλόγου η ΟΜΟΝΟΙΑ”.
Την αποτελούσαν αρχικά 35 μουσικοί με αρχιμουσικό τον Άγγελο Α. Κωδούνη, δάσκαλο μουσικής, ωδικής και γυμναστικής του σχολείου Πολυγύρου. Με τη συνδρομή του συλλόγου, αγοράσθηκαν από την Ιταλία 40 μουσικά όργανα και έτσι με πρώτο διδάσκαλο μουσικής τον, εικοσάχρονο τότε, Άγγελο Κωδούνη συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η Φιλαρμονική Πολυγύρου σε μια εποχή που δεν είναι σίγουρο, εάν υπήρχαν δύο ή τρεις σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία.
Η πρώτη αυτή Φιλαρμονική λειτούργησε μέχρι το 1918, άγνωστο με ποιον δάσκαλο μουσικής, αφού ο Άγγελος Κωδούνης παρέμεινε στα...... σχολεία Πολυγύρου και στη Φιλαρμονική μέχρι το 1913, έτος κατά το οποίο εκλήθη στο στράτευμα.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Μουσική Πολυγύρου 1910’.
Εξ αριστερών προς τα δεξιά, ποώτη σειρά από κάτω: Ν. Συριάνης, Χρ. Σάλτης, Ρήγας Σαραντισμένος, ΒάσοςΧρηστίδης, Θεόδ. Ψαθάς, Χρ. Χριστίδης, Τζώρτζης Βερροιώτης’, Τζώρτζης Τάσιος, Στυλ. Χαλάτης, Απόσ. Μάνθου (Ρόκος), Απόστ. Μαλακούδης, Χ. Τραγανός, ΑΒ. Καραγκάνης (13 ετών), το νήπιο ο Στέφανος Κάτσιανος, Ιων. Κότσιανος, Αλεξ, Ακριβός, Κ. Βογιατζής, Δ. Μητσούδης, Χ Χαρίτος, Μ. Τσακνή ς, ΑΒ. Καραλής, Ν. Τσακνής, Ν. Καραργύρης, ο μουσικοδιδάσκαλος Ν. Κωδούνης εξ Αρναίας, Νικόλαος Σαμαράς, ο Μπακρατσάς Ν., Δούκας Αριστείδης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δημ. Κατσίκας, Δημ. Ασημινάρης, Κ. Μοδικός, Χρ. Τσίκουλας, Ν. Κουγιώνης, Νάκος Κων/νος. Μ Νάκος, και Ιατρού Κων/νος.
Είναι φωτοτυπία που έγινε από Στυλιανό Βογιατζή γιο του εικονιζομένου Κων/νου Βογιατζή στην παρούσα φωτογραφία της Μουσικής Πολυγύρου του 1910 .

Αρχείο Κώστα Βερροιώτη.
Έκτοτε πολλοί φιλόμουσοι πολίτες παρώτρυναν τους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες να αναδιοργανώσουν τη Φιλαρμονική του Δήμου. Πολλοί νοσταλγοί του παλιού καλού καιρού με προσωπικές επαφές και αμέτρητες επιστολές προς το Δήμαρχο ζητούσαν την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής, υποσχόμενοι γενική υποστήριξη καθώς, όπως γράφει κάποιος απ’ αυτούς, “τόσον ο δήμος όσον και οι φιλόμουσοι κάτοικοι Θα σπεύσουν να ενισχύσουν την Φιλαρμονικήν".
Η προσπάθεια αυτή τελικά ευδοκίμησε στις αρχές του 1935 επί Δημαρχίας Ιωάννου Κότσιανου και με ενέργειες όχι μόνον του ιδίου. Προηγήθηκαν χοροεσπερίδες και πολλές άλλες εκδηλώσεις σωματείων για την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής και ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την Κυβέρνηση, ώστε να καταργηθεί εις το Γυμνάσιον Πολυγύρου υπάρχουσα θέση καθηγητού Καλών Τεχνών και αντ’ αυτής να συσταθεί Θέση καθηγητή Μουσικής.
Έτσι, προς μεγάλη χαρά των φιλόμουσων Πολυγυρινών, η Φιλαρμονική επαιάνισε πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια στις πλατείες και τας οδούς του Πολυγύρου με Αρχιμουσικό τον καθηγητή Μουσικής κ. Αθανάσιο Τσόχα.
Φυσικά η πρώτη αυτή απόπειρα, κάθε άλλο παρά εύκολη υπήρξε και για τη συντήρησή της συνέβαλαν εκτός του Δήμου και πολλοί εύποροι πολίτες με μηνιαία συνδρομή. Την οργάνωση της Φιλαρμονικής πέτυχε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο αρχιμουσικός κ.Τσόχας με εντατικά μαθήματα καθημερινά.
Τη Φιλαρμονική αυτής της περιόδου Θα τη δούμε για τελευταία φορά στον τύπο της εποχής, το Σεπτέμβριο του 1936, στην υποδοχή του διαδόχου Παύλου στον Πολύγυρο. Το πιθανότερο είναι ότι εσίγησε ή υπολειτούργησε λόγω της δικτατορίας του Μεταξά, του επερχόμενου πολέμου και του εμφυλίου που ακολούθησε.
Φωτογραφία στην είσοδο του Γυμνασίου γύρω στα 1940.
Πίσω από τον αρχιμουσικό Παλιατσέα διακρίνονται τα παιδιά της
ολιγομελούς τότε Φιλαρμονικής: Χρήστος Σχοινάς, Βασίλης Τσίκουλας, Κώστας Ασημινάρης, Γιάννης Δέλλιος, Βασίλης
Αποσκίτης, Άγγελος Χλίχλιας, Γιάννης Κουγιουμτζής, Γιάννης Γαροφάλλου, Τάσος Μαρέτης, Γαρόφυλλος Γαροφύλλου κ.λ.π.

(αρχείο Κων/νου Ασημινάρη)
Έκτοτε, τη Φιλαρμονική Θα τη ξανακούσουμε να παιανίζει στις οδούς και τις πλατείες του Πολυγύρου, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του τότε δημάρχου Αθανασίου Καραγκάνη, ο οποίος εκκάλεσε τον αρχιμουσικό Νικόλαο Τσουμίτα για να την οργανώσει εξαρχής.
Ο δραστήριος αυτός δάσκαλος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να προσελκύσει τη νεολαία του Πολυγύρου, να μελετήσει τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής και να τα εντάξει στο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής.
‘Ετσι, το έτος 1953 ο Πολύγυρος απέκτησε αυτό που οι φιλόμουσοι Πολυγυρινοί τόσα χρόνια νοσταλγούσαν.
‘Ετσι, με διοργανώσεις χοροεσπερίδων προς ενίσχυση της Φιλαρμονικής, εράνους, πρωτοστατούντος του Δημάρχου και προσφορές των κατοίκων - σε είδος τις περισσότερες ιςορές - η Φιλαρμονική απέκτησε τα απαραίτητα όργανα και εντός ελάχιστου χρόνου έγινε πάλι το καύχημα των Πολυγυρινών. Ο μουσικοδιδάσκαλος Νικόλαος Τσουμίτας με την αμέριστη συμπαράσταση των Δημάρχων της εποχής Αθανασίου Καραγκάνη και Χρήστου Ζαμπούνη έδωσε μεγάλη ώθηση στη Φιλαρμονική αυτής της περιόδου και μέχρι το έτος 1965, οπότε και αποχώρησε.
Η περίοδος αυτή, θεωρείται η πιο πετυχημένη της Φιλαρμονικής Πολυγύρου μέχρι σήμερα, καθώς η παρουσία της ήταν καταλυτική στις εθνικές επετείους, τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, τις γυμναστικές επιδείξεις και τα πανηγύρια, όχι μόνο του Πολυγύρου.
Γυμναστικές επιδείξεις γύρω στα 1960.
Μαζί με τον αρχιμουσικό Ν. Τσουμίτα διακρίνονται και οι: Θω. Πιπέρκος, Θεόδ. Παπαβέργος, Ν. Μπαζάκος, Αν. Πιστολάς, Ι. Χλιάπας, Χ. Τσίκουλας, Δ. Βερροιώτης, Παν. Παπαδόπουλος, Ν. Γαροφάλλου, Ν. Μουταφτσής, Χ. Ζήσης, Χ. Δήμου, Αθ. Βαγιωνάς, Ν. Παπαλεωνίδας, Τάκ. Δαούτης, Ν. Παλαμήδης, Ν. Ντρέκος, Ι. Μπανάβας, Ηλ. Βογιατζής, Χ. Μανασσής, Αντ. Λειβαδιώτης, Ιωακ. Ψαθάς, Στ. Βογιατζής, Ελ. Ρόκος, Μιχ. Πιπέρκος κ.λ.π.
Η Φιλαρμονική έβγαινε τις Κυριακές στην Πλατεία και έπαιζε διάφορους κλασσικούς χορούς, όπως και διάφορα τοπικά τραγούδια,, όπου οι κοπέλες με τις πολύχρωμες τοπικές στολές, ερχόντουσαν και χόρευαν τους πολυγυρινούς χορούς, συνοδεία της Φιλαρμονικής, ο κόσμος μαζεύονταν και τους χειροκροτούσαν.......
Τη Φιλαρμονική την προσκαλούσαν και σε άλλα μέρη, όπου γινόντουσαν πανηγύρια, αγώνες και γυμναστικές επιδείξεις. Πήγαιναν στη γιορτή που γινόταν κάθε χρόνο στη Γερακινή, στον Άγιο Μάμα στις γυμναστικές επιδείξεις των Μουδανιών, στους αγώνες της Πορταριάς, στη γιορτή που γινότανε στη Βάλτα της Κασσάνδρας, στην Ορμύλια, στις κατασκηνώσεις της Μεταμόρφωσης, στον Άγιο Νικόλαο, στη Γαλάτιστα, καθώς και στις επιδείξεις των Βασιλικών και σε άλλα μέρη. ‘Ετσι, η Φιλαρμονική του Πολυγύρου πήρε καλό όνομα και δοξάστηκε σε όλα τα μέρη της επικρατείας...

Η φιλαρμονική του Δήμου Πολυγύρου σήμερα!

Τις πληροφορίες τις συλλέξαμε από το Περιοδικό "ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ" του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου και από το ΑΡΧΕΙΟ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: