Μειώσεις στην εξαγορά πλασματικών χρόνων
- Παράθυρο για αύξηση του επιδόματος των 800 ευρώ
- Σώζονται οι επικουρικές
- Παράθυρο για αύξηση του επιδόματος των 800 ευρώ
- Σώζονται οι επικουρικές
Οι αλλαγές του υπουργού Εργασίας, είναι:
1) Το κράτος εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο συντάξεων
2) Μειώνεται το κόστος για εξαγορά πλασματικών ετών ως 50% για το στρατό.
(Μέχρι σήμερα η εξαγορά ήταν 16.000 ευρώ για τις γυναίκες & 22.000 ευρώ για τους άνδρες)
3) Θεσπίζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του επιδόματος των 800 ευρώ, ανάλογα με τα οικονομικά του κράτους.
4) Το κράτος εγγυάται με τον πιο δεσμευτικό τρόπο τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πότε βγαίνουν σε σύνταξη οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
1) Το κράτος εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο συντάξεων
2) Μειώνεται το κόστος για εξαγορά πλασματικών ετών ως 50% για το στρατό.
(Μέχρι σήμερα η εξαγορά ήταν 16.000 ευρώ για τις γυναίκες & 22.000 ευρώ για τους άνδρες)
3) Θεσπίζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του επιδόματος των 800 ευρώ, ανάλογα με τα οικονομικά του κράτους.
4) Το κράτος εγγυάται με τον πιο δεσμευτικό τρόπο τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πότε βγαίνουν σε σύνταξη οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Βελτιώσεις για τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν προσληφθεί μετά την 01/01/83 προβλέπουν οι αλλαγές. Γίνεται εξίσωση με παρόμοια ρύθμιση για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και προβλέπεται ότι αν συμπληρώσουν 36 έτη πραγματικής υπηρεσίας το 2011 θα μπορούν να βγουν σε σύνταξη στα 58ο έτος της ηλικίας τους.
Από το 2012 και μετά ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής απασχόλησης όπως και το όριο ηλικίας από το 58ο κατά ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.
Αναλυτικά:
Το 2010 όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης και έχουν......
προσληφθεί από 01/01/83 ως 31/12/92 παίρνουν σύνταξη στα 58 τους χρόνια. Στο 58ο έτος ηλικίας θα συνταξιοδοτηθούν όσοι συμπληρώσουν 36 χρόνια το 2011, στα 59 τους χρόνια όσοι συμπληρώσουν 37 χρόνια υπηρεσίας το 2012 και στα 60 τους όσοι συμπληρώσουν 38, 39 και 40 έτη από το 2013 ως το 2015 αντίστοιχα.
Οι “εκπτώσεις” για τον πλασματικό χρόνο
Από 30% (για όσους βγουν σε σύνταξη ως το 2014) ως και 50% (για όσους πάρουν σύνταξη μετά το 2015) είναι η μείωση για την εξαγορά του χρόνου του Στρατού
Το κόστος ανά μήνα και ανάλογα με το μισθό:
Μισθός Ιδιωτικός Υπάλληλος Δημόσιος Υπάλληλος
1.000 200 ευρώ/μήνα 66,70 ευρώ/μήνα
1.200 240 ευρώ/μήνα 80,04 ευρώ/μήνα
1.400 280 ευρώ/μήνα 93,38 ευρώ/μήνα
1.600 320 ευρώ/μήνα 106,72 ευρώ/μήνα
1.800 360 ευρώ/μήνα 120,06 ευρώ/μήνα
2.000 400 ευρώ/μήνα 133,40 ευρώ/μήνα
Μισθός Ιδιωτικός Υπάλληλος Δημόσιος Υπάλληλος
1.000 200 ευρώ/μήνα 66,70 ευρώ/μήνα
1.200 240 ευρώ/μήνα 80,04 ευρώ/μήνα
1.400 280 ευρώ/μήνα 93,38 ευρώ/μήνα
1.600 320 ευρώ/μήνα 106,72 ευρώ/μήνα
1.800 360 ευρώ/μήνα 120,06 ευρώ/μήνα
2.000 400 ευρώ/μήνα 133,40 ευρώ/μήνα
Σκληρή γλώσσα και πάλι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
«Στηρίζουμε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που εδώ και δεκαετίες την υπόσχονται όλα τα κόμματα αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ την κατέθεσε για ψήφιση», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Νωρίτερα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο Γ. παπακωνσταντίνου δέχθηκε και πάλι τα πυρά βουλευτών του κόμματός του για το Ασφαλιστικό αλλά και γενικότερα για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται.
"Να δεσμευτείτε στον κόσμο ότι σε 3 χρόνια θα επανέλθουν οι συντάξεις στα ίδια επίπεδα που ήταν μέχρι σήμερα. Έχετε αποτύχει στα ζητήματα τιθάσευσης της σπατάλης, τα καταφέρνετε στην περικοπή των δαπανών αλλά όχι και στα έσοδα. Δεν έχετε διορίσει διοικητές στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, στο ΙΚΑ και άλλους οργανισμούς. Δημιουργείτε τρομοκρατία με το ασφαλιστικό. Αντί να ζητάτε από τους πολίτες να εργαστούν και να πληρώνουν εισφορές τους προτρέπετε να βγουν μαζικά στη σύνταξη", είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
"Δεν πρέπει να αποχωρήσει το κράτος από την κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να εγγυηθεί τις αναλογικές και τις επικουρικές συντάξεις", είπε ο Δημήτρης Κουσελάς.
Για αδικαιολόγητες προαγωγές 40 υποδιοικητών αντί 17 στην Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε η Βάσω Παπανδρέου.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή
Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησής του. Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις συνταγματικότητας, με την υπογράμμιση πως, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (την κριτική των οποίων επικαλέστηκε η αντιπολίτευση) έθεσαν ρητά τέτοιο θέμα. Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, πρότεινε σειρά αλλαγών με κορυφαία την δήλωση στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, πως «το Δημόσιο εγγυάται την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού με σκοπό την διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο» .
«Μ’ αυτή την αλλαγή τελειώσαμε στην κοινωνία - και για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει καμία εγγυοδοσία;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος. Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας κυρίως τις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, την χαμηλότερη βασική αμοιβή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τον ορισμό των νέων διατάξεων περί την εργατική διαιτησία, με τρόπο όχι αυστηρά καθορισμένο.
«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά οικονομικό και πολιτικό - και ο υπουργός δίνει πολιτική λύση» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υφίστανται παραβιάσεις του Συντάγματος. Το κράτος οφείλει να εγγυάται το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το οποίο όμως δεν μπορεί να υφίσταται όταν το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη βιωσιμότητα διασφαλίζει το νομοσχέδιο. Διότι, αν δεν προστατεύσουμε την ύπαρξη του ας, αν το αφήσουμε να καταρρεύσει, τότε εμείς παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα δεν περιέχει καμία ρητή διάταξη για προστασία των συντάξεων ορισμένου ποσού. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 και 2010, έχει αποφασίσει πως η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ούτε η αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών. Άρα συνταγματικό πρόβλημα δεν υφίστατο, ούτε και τώρα υφίσταται» σημείωσε ο κος Ρόβλιας.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, επικαλέστηκε την αναλογιστική μελέτη που χρησιμοποίησε το υπουργείο, για να τονίσει ότι η συνέχιση του ασφαλιστικού συστήματος με τους ίδιους όρους συνεπάγεται την εξάντληση των κεφαλαίων του. «Η μορφή και η έκταση της ασφαλιστικής προστασίας, είναι καθόλα νόμιμο να αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος. Έχουν περάσει οι μέρες της ευρωστίας, αλλά όχι ανεπιστρεπτί. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, είναι οι μέρες για να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο».
«Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Είναι ριφιφί ελπίδων» υποστήριξε αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος. «Εμείς λέμε ναι, μονάχα σε συνταγματικά εναρμονισμένο ασφαλιστικό, με μία σύνταξη με κρατική εγγυοδοσία, με τεκμηρίωση και με προοπτική».
«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αν και δεν είναι το κυρίαρχο - πολιτικό είναι το πρόβλημα» εκτίμησε ο Θ. Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ. «Η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή για την οποία μίλησε ο κος υπουργός και χειροκρότησαν θερμά ορισμένοι, είναι η μεγάλη ασφαλιστική σφαγή των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πρόκειται για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλά και η ΝΔ να ήταν στην εξουσία τα ίδια θα έπαιρνε, όπως τα ίδια λαμβάνονται και στην Ε.Ε.».
«Ο ίδιος ο κος υπουργός, είπε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον δικαστικό έλεγχο από την Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση» υπενθύμισε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Πότε λοιπόν καταλάβατε ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας - κι αν το καταλάβατε, τι κάνατε ως έμπειρος συνταγματολόγος; Γιατί δεν πάτε εσείς στα δικαστήρια και ωθείτε τους πολίτες που είναι λιγότερο νομομαθείς από σας;» ρώτησε τον Αν. Λοβέρδο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.
«Αίρεται η κρατική εγγύηση και στην αναλογική σύνταξη. Όλη η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα προνοιακό επίδομα που ισχύει ήδη. Αυτό δεν είναι κατάργηση του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που πηγάζουν από το Μνημόνιο, είναι εξίσου συνταγματικές με εκείνο, το οποίο ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία της Βουλής και αντιμετωπίζεται από εσάς ως υπερσύνταγμα» ανέφερε ο βουλευτής.
Από πλευράς του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και, «οψέποτε αυτός αποδώσει, για την Ελλάδα θα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία».
Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα», ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη». Άλλο τόσο, ο κος Λοβέρδος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την δική της πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της νομικής υπεράσπισης της διαφοράς των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου