Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η συμφωνία για το Μνημόνιο Νο2 είχε κλείσει με το Μνημόνιο Νο1, ας μην κάνουν τους ανήξερους

Για πολλούς η φράση “επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής” δε λέει και πολλά. Αρκετοί δε κάνουν και χιούμορ με τη λέξη… επιμήκυνση, αλλά αν πάει ο νους στο πονηρό, υπάρχει μια δόση αλήθειας. 
Οταν εδώ και μήνες γράφαμε ότι πάμε σε νέο Μνημόνιο, με νέους όρους πιο σκληρούς για την Ελάδα αυτό ακριβώς εννοούσαμε την επιμήκυνση την οποία, ωστόσο, πρέπει όλοι πλέον να ονομάζουμε νέο δάνειο και νέα βάρη για τους Ελληνες μέχρι το 2020 και βλέπουμε…
Το σερβίρισμα της συμφωνίας έχει ήδη κλειστεί κάτω από το τραπέζι, όχι τώρα αλλά με το πρώτο Μνημόνιο. Διότι όταν η Τρόϊκα μας δάνειζε όλοι...... γνώριζαν ότι την τριετία 2013-2015 λήγουν πολλά ομόλογα και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 140 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2013 η χώρα μας θα αποπληρώσει περίπου 70 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 32 δισ. αφορούν σε παλαιότερες οφειλές και τα 38 δισ.Το 2014 θα πρέπει να αποπληρώσουμε 82 δισ. (τα 42 δισ. είναι παλαιότερες οφειλές και τα 40 δισ. της τρόικας) και το 2015 περί τα 54 δισ. ευρώ.
Ολοι το ήξεραν ότι το χρέος θα εκτιναχθεί στα 358 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011. Δεν μπορεί λοιπόν να εμφανίζονται ξαφνιασμένοι και έκπληκτοι που κάποιοι μιλούν για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.
Επομένως, το μόνο που μένει για την κυβέρνηση είναι να συνηθίσει ο κόσμος σ’ αυτά τα νούμερα, να τρομάξει, να πανικοβληθεί ότι θα χρεοκοπήσουμε και θα χάσουμε τις καταθέσεις από τις τράπεζες, και να σκύψει το κεφάλι όταν θα του σερβίρουν την απόφαση για νέο δάνειο.
Η απόφαση, όμως, έχει ληφθεί. Νέο δάνειο πάνω από 100 δισ. ευρώ από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί για τι χώρες με προβλήματα. Στη συνέχεια με τα χρήματα αυτά θα πληρώνονται τα τεράστια τοκοχρεολύσια και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα προσπαθήσεις να “τραβήξει” για μετά το 2015 το χρέος της προκειμένου να πάει σε χρονιές με λιγότερα ομόλογα να λήγουν. Το 2016 η χώρα πρέπει να πληρώσει 16 δισ. ευρώ, το 2017 22 δισ., το 2019 26 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2020 – 2021 φτάνουν σε μόλις 3 δισ. ευρώ. Αρα, είναι φανερό ότι γνώριζαν πως είναι αδύνατο να πληρώσουν τα 110 δισ. μέχρι το 2015 και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό. Τώρα θα του φορτώσουν το νέο μνημόνιο
Ομως, νέο δάνειο σημαίνει και νέα μέτρα και ήδη η τρόϊκα απαιτεί νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου και των περικοπών στα επιδόματα. Πραγματική φτώχεια και ανεργία δηλαδή ακόμη και για μετά το 2020. Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος η αύξηση της φορολογίας θα είναι 15% κάθε χρόνο!
Πάντως, ενδεικτικό της θολούρας που έχει πιάσει την κυβέρνηση είναι ότι ψάχνει από παντού να εισπράξει χρήματα αλλά της λείπουν έως 2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. 
Παράλληλα, αντιλαμβανόμενη ότι με νέους φόρους διαλύει την οικονομία, αναζητεί τρόπους ώστε να μην αυξήσει τους φόρους αλλά να δημιουργήσει ανάπτυξη και να φέρει λεφτά στα ταμεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετάθεσής της ένα εξάμηνο μετά.
Ο φόβος πλήρους διάλυσης της αγοράς ακινήτων αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να πάρει πίσω μια βασική εξαγγελία της και να βρει τρόπους να μειώσει κάποιους φόρους στα ακίνητα ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης στην οικοδομή η οποία βουλιάζει στην ανυποληψία.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: