Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το μακρύ καλοκαίρι των βουλευτών......

Του Kωνσταντινου Zουλα
Δεν ξέρω αν ηχεί και σε σας παράταιρη η φράση, αλλά προσωπικά εξοργίζομαι πλέον όταν ακούω αρχές Οκτωβρίου ότι το τάδε νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Γ΄ Θερινό(!) Τμήμα της Βουλής. Διότι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό δεν είναι το ν/σ, αλλά το γεγονός ότι τα δύο άλλα «θερινά» τμήματα, το Α΄ και το Β΄, τελούν ακόμη σε καλοκαιρινές διακοπές.
Καθώς ζούμε πλέον την «επανάσταση του αυτονόητου» –κατά δήλωση του πρωθυπουργού– θέλω να του θέσω το εξής αυτονόητο (σε μένα) ερώτημα: Νοείται εν έτει 2010, και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία, να πληρώνονται οι βουλευτές μας για να κάθονται;
Αν διαβάσετε τον κανονισμό της Βουλής, θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ένα από τα προνόμια που ψήφισαν για τους εαυτούς τους οι εκπρόσωποί μας, είναι...... να «διαλύουν» την ολομέλεια τον Μάιο ή τον Ιούνιο και να επανέρχονται για εργασία εν πλήρει συνθέσει τον Οκτώβριο!
Στο δε μεσοδιάστημα, καθείς εξ αυτών έχει την υποχρέωση να μετέχει μόνον σε ένα εκ των τριών θερινών τμημάτων, χώρια που τον Αύγουστο η Βουλή κλείνει για όλους. Πράγμα που σημαίνει ότι οι 300 έχουν αποφασίσει να ξεκουράζονται το καλοκαίρι κατ’ ελάχιστον 70 - 80 μέρες, προφανώς γιατί δεν τους αρκούν οι 30 μέρες άδειας του χειμώνα (η Βουλή κλείνει και τα Xριστούγεννα και το Πάσχα). 
Συγγνώμη για την παρατήρηση, αλλά τόσες διακοπές δεν έχουν ούτε οι μαθητές του Δημοτικού, τη στιγμή που σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία μετά βίας, τα τελευταία χρόνια, μπορεί κάποιος να λείψει τρεις εβδομάδες ανά έτος.
Θα αποφύγω να επεκταθώ σήμερα στις αμοιβές των βουλευτών, καθώς θα σας εξόργιζε π.χ. αν μαθαίνατε ότι η συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα πληρώνεται υπερωριακώς (θεωρούν προφανώς ότι δουλεύουν στην άδειά τους). Αλλά να, επειδή αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται επιτέλους και για εκείνους το... θέρος, θυμήθηκα ξαφνικά την πρόταση του κ. Σαμαρά για τη μείωση των βουλευτών σε 200 που είχε στηρίξει και ο κ. Παπανδρέου. Την υπενθυμίζω σήμερα –μήπως την έχουν ξεχάσει– καθώς με τόσα σημαντικά ν/σ που ψηφίσθηκαν φέτος από τα θερινά τμήματα των 100 βουλευτών, μού ηχεί κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι πλεονάζουν πάρα πολλοί από τους υπολοίπους (200) διακοπεύοντες...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: