Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανατροπές - σοκ στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται μέσα στο 2011 με την καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου

Μείωση 15% των αμοιβών

 Ανατροπές - σοκ στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται μέσα στο 2011 με την καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου. Ο «τυφώνας» των περικοπών θα «σαρώσει» όλα τα επιδόματα και τις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων  

Με αιχμή την ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου, που θα θεσμοθετηθεί το β' τρίμηνο του έτους, ξεκινούν οι ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που «φέρνει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το 2011. Ηδη συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα επεξεργαστεί τα βασικά στοιχεία του νέου μισθολογίου.....

Στο κυβερνητικό στόχαστρο προς περικοπή μπαίνουν τα ακριβά επιδόματα, ο μισθός των νεοεισερχομένων που αναμένεται να εξισωθεί με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60-40%. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%. Το ενιαίο μισθολόγιο θα επιφέρει..... εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, ενώ θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.
 
Το 2010 εγκρίθηκαν 64.000 συμβάσεις για το Δημόσιο. Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό
Η κυβέρνηση βάσει των διατάξεων του μνημονίου πρέπει να δημιουργήσει ενιαίο μισθολόγιο χωρίς να επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό των ήδη «ψαλιδισμένων» αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με την περαιτέρω μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και διεκδικεί την κατοχύρωση των 1.300 ευρώ ως βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, αίτημα που προσκρούει στις επιταγές του μνημονίου, που ουσιαστικά απαιτεί περαιτέρω συμπίεση των απολαβών στον δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, η τρόικα πιέζει έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλους τους υπαλλήλους εξαρχής και όχι μόνο στους νεοσεισερχόμενους, όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα της κατάρτισης του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «καυτά» μέτωπα της νέας χρονιάς.
Το 2011, επίσης, θα επιβληθεί επιπλέον μείωση των κρατικών δαπανών κατά 5%. Το μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά την «κατάργηση των μη παραγωγικών και μη στοχευμένων δαπανών από τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς», που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 0,3% του ΑΕΠ. Το α' τρίμηνο του 2011 θα καταρτιστεί κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το «κλείσιμο» των «μη αναγκαίων» κρατικών φορέων.
Η θεσμοθέτηση της «Διαύγειας», του ειδικού ιστοχώρου όπου δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των κρατικών οργάνων, θα επεκταθεί από το 2011 και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει νομοσχέδιο το α' τρίμηνο του 2011 για την «Καλή νομοθέτηση». Ο νόμος θα ενσωματώνει τις αρχές της «Ατζέντας για την καλή νομοθέτηση» του ΟΟΣΑ.
Τα νομοσχέδια με την κατάθεσή τους στη Βουλή θα συνοδεύονται από αξιολόγηση κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου, έκθεση συνεπειών καθώς και από αιτιολογική έκθεση. Μέχρι τον Μάρτιο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και του «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Εντός του 2011 θα ψηφιστεί και ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ
Προμήθειες
Ριζικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΣ), που θα οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Φεβρουαρίου. Η ΕΑΔΣ θα πραγματοποιεί διαγωνισμούς μέσω Διαδικτύου και θα επιδιώκει την άθροιση της ζήτησης ομοειδών προμηθειών που αιτούνται διάφοροι φορείς του Δημοσίου, με στόχο να επιτύχει μείωση της τελικής τιμής. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιλογή περισσότερων προμηθευτών από έναν.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Μισθοί ανάλογα με την παραγωγικότητα
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιεύσει έκθεση για το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο, καθώς και για τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης.
Το σχέδιο για την απλούστευση των αμοιβών στο Δημόσιο -βάσει του Μνημονίου- πρέπει να είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και θα γίνει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντός του δευτέρου τριμήνου, που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναμένεται «τυφώνας» περικοπών που θα σαρώσει ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές.
Το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το 2010 επέφεραν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 20%. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές τους κατά επιπλέον 15%.
Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού - επιδομάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό, π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών όπου τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 57% των τελικών αποδοχών. Κυβερνητική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.
Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).
Αναμένεται να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, ύψους 460 εκ. ευρώ ετησίως. Θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας. Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους. Παράλληλα, το βάρος των περικοπών θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο των οποίων η αμοιβή θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.
Νίκος Β. Τσίτσας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: