Σχέδιο για την ουσιαστική και πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σ' όλη την Ευρώπη έχει θέσει σ' εφαρμογή η Κομισιόν, όπως αποκαλύπτεται από την αλληλογραφία που είχε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Τζον Μονκς με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιστβαντ Ζέκελι.
Απευθυνόμενος, με επιστολή του, στις 11 Ιανουαρίου 2011, προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρόμπαϊ, τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν, τον Στρος-Καν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο γραμματέας της ETUC αποκαλύπτει ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αγνοούν τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας των ευρωπαϊκών χωρών, εκδίδοντας «φιρμάνια» με στόχο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
Είναι προφανές, επισημαίνει ο κ. Μονκς, ότι η επίθεση αυτή αποτελεί βασικά μια άσκηση πίεσης για υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και προωθείται από την Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει «οικονομική διακυβέρνηση»
Τονίζει δε ότι..... οι προτάσεις της Κομισιόν για οικονομική διακυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να γενικεύσουν αυτές τις πιέσεις εντός και εκτός ευρωζώνης και να μην εφαρμοστούν μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.
Από την αλληλογραφία αποκαλύπτεται ακόμη ότι ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Ζέκελι ομολογεί ότι πρόθεση της Κομισιόν είναι να περικόψει μισθούς και συντάξεις σ' όλη την Ευρώπη, για να καταστήσει «πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας» και να επιβάλει μισθούς «που θα αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς».
Στην επιστολή του, πάντως, ο ευρωσυνδικαλιστής προειδοποιεί τους ιθύνοντες στην Ε.Ε. ότι «η Συνομοσπονδία δεν θα στηρίξει τις δράσεις της Ε.Ε. που θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση ή τις προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση, ούτε οποιαδήποτε νέα συνθήκη που τις εμπεριέχει και η οποία μοιάζει, σε κάποιες πτυχές της, με τις διατάξεις για αποζημιώσεις (τιμωρία) της Συνθήκης των Βερσαλιών περιορίζοντας τα κράτη-μέλη σε ημιαποικιακό στάτους».
Κομφούζιο για την ισχύ συμβάσεων
* Από την πλευρά της Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Λάζλο Αντορ, υποστηρίζεται, επισήμως, ότι «δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. που να ρυθμίζει ποιες συλλογικές συμφωνίες που συνάφθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα υπερισχύουν άλλων συμφωνιών ή τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων που συνάφθηκαν σε κλαδικό επίπεδο».
Παρασκηνιακά, όμως, η Κομισιόν εργάζεται αόκνως για την ουσιαστική ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σ' όλη την Ευρώπη, υποβαθμίζοντας τα κράτη-μέλη και υποχρεώνοντάς τα να λειτουργούν σ' ένα ημιαποικιακό καθεστώς.
Η επιστολή
«Αγαπητέ επίτροπε, λαμβάνω εκθέσεις από τα συνδικάτα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για το ρόλο των αξιωματούχων σου όσον αφορά την εφαρμογή των πακέτων διάσωσης Ε.Ε./ΔΝΤ.
Η βασική κατηγορία είναι ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν αγνοούν τον κοινωνικό διάλογο και τις διαδικασίες των συλλογικών συμβάσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στις αγορές εργασίας των χωρών αυτών.
Οι προσταγές που ανακοινώνονται αποσκοπούν στη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Ως εκ τούτου έρχονται προτάσεις από την Κομισιόν για μείωση των κατώτατων μισθών και μείωση των μισθολογικών "αγκυλώσεων", μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων...» γράφει στην ασυνήθιστα αιχμηρή επιστολή του προς τον Ολι Ρεν και άλλους παραλήπτες ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Τζον Μονκς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου