Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Λαϊκό προσκύνημα» για δουλειά στο εξωτερικό

«Είμαι άνεργος και εδώ δεν βλέπω μέλλον». Ο 33χρονος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δίγκας ήταν ένας από τους εκατοντάδες νέους που στριμώχτηκαν σε μεγάλες ουρές για να πάρουν πληροφορίες για τις ευκαιρίες εργασίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
 Το «πατείς με, πατώ σε» περιγράφει στην κυριολεξία την κατάσταση που επικρατούσε χθες στην αίθουσα όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση του ΟΑΕΔ και του ευρωπαϊκού δικτύου EURES, με τη συνεργασία του γραφείου διασύνδεσης του ΑΠΘ. Περισσότερα από 500 άτομα έσπευσαν μέσα σε λίγες ώρες να καταθέσουν αιτήσεις και να αφήσουν τα στοιχεία τους. Στην πλειονότητά τους οι ενδιαφερόμενοι ήταν..... πτυχιούχοι πανεπιστημίου, άλλος μηχανολόγος ή ειδικός πληροφορικής, άλλος γιατρός, φαρμακοποιός ή δικηγόρος, πολλοί δε εξ αυτών με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Στην εκδήλωση υπήρχαν σύμβουλοι εργασίας από την Αγγλία, την Κύπρο, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, όμως η απάντηση των περισσότέρων στο ερώτημα «ποια χώρα σας ενδιαφέρει περισσότερο» είναι ενδεικτική του κλίματος: «Όλες!».
Δεν δοκιμάζουν καν στην Ελλάδα
Η Νίκη Γρίβα είναι 22 ετών και φέτος τελειώνει την αγγλική φιλολογία στο ΑΠΘ. Πριν να ολοκληρώσει τις σπουδές της μπήκε στη διαδικασία αναζήτησης μιας δουλειάς στο εξωτερικό, «οτιδήποτε, ακόμα και αν δεν είναι στον τομέα μου» λέει. «Εκεί υπάρχουν ευκαιρίες, εδώ δεν υπάρχει τίποτα».
«Μετάνιωσα που σπούδασα στην Ελλάδα, έπρεπε να έχω πάει εξαρχής στο εξωτερικό, γιατί εκεί θα είχα καλύτερες προοπτικές» λέει η Αναστασία, τελειόφοιτη του οικονομικού του ΑΠΘ. «Δεν έχω δοκιμάσει να ψάξω δουλειά, αλλά βλέπω το οικονομικό περιβάλλον…» λέει.
Ο Στέφανος Κώτσας τελείωσε νομική στη Θεσσαλονίκη και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας θέλει διακαώς να επιστρέψει στην Αγγλία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του. «Εδώ δεν υπάρχουν προοπτικές για έναν νέο δικηγόρο. Εκεί υπάρχουν ευκαιρίες καταξίωσης σε μεγάλες νομικές εταιρείες». Η 28χρονη Λία Παναγιωτίδου, με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, έκανε διάφορες δουλειές άσχετες με τις σπουδές της, ώσπου πριν από έναν χρόνο έμεινε άνεργη. «Έχω στείλει αμέτρητα βιογραφικά και μόλις δύο με κάλεσαν για συνέντευξη, αλλά μετά τίποτα» λέει.
Αναζητώντας προοπτικές και ποιότητα ζωής
«Τις σπουδές ξέχνα τες» λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, 41 ετών, όταν τον ρωτάμε αν ψάχνει κάτι που σχετίζεται άμεσα με το πτυχίο του. Τελείωσε το ιστορικό, έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία και εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου σε μια εταιρεία. «Δεν ψάχνω μόνο δουλειά αλλά και καλύτερες προοπτικές εξέλιξης. Θέλω να ζήσω σε μια χώρα με καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί θέλω να κάνω παιδιά». Η Ιωάννα, 30 ετών, είναι δικηγόρος και ο Ηλίας, 40, προγραμματιστής Η/Υ. Δεν είναι άνεργοι, αλλά ήρθαν στην εκδήλωση του EURES αναζητώντας μια καλύτερη εναλλακτική. «Το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα μας ‘διώχνουν’ από τη χώρα» λένε. Όταν τους ρωτάμε ποια χώρα τους ενδιαφέρει, η απάντηση βγαίνει αβίαστα: «Όλες».
Ο Δημήτρης Παπάζογλου, με σπουδές φωτογραφίας και design στην Αγγλία, εργάστηκε ως φωτογράφος και κάμεραμαν αλλά εδώ και έναν χρόνο έμεινε άνεργος. «Ελπίζω να βρω μια θέση, δεν με κρατάει τίποτα εδώ» λέει.
12.000 ελληνικά βιογραφικά!
Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 1.200 Θεσσαλονικείς έχουν περάσει από το γραφείο του Δημήτρη Γιαννέλη, συμβούλου EURES στο παράρτημα Πύλης Αξιού του ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρει, το 80% όσων αναζητούν μια ευκαιρία στο εξωτερικό είναι χωρίς δουλειά και οι περισσότεροι εξ αυτών πτυχιούχοι, που ενδιαφέρονται κυρίως για δουλειά στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες. Στη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού δικτύου EURES υπάρχουν κατατεθειμένα 12.000 βιογραφικά Ελλήνων που ψάχνουν μια καλύτερη ευκαιρία εκτός Ελλάδος. Το 25% αυτών υποβλήθηκαν την τελευταία τριετία, αναφέρει η σύμβουλος του EURES Κατερίνα Φλάκα.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: