Το γερμανικό περιοδικό συνδέει τον Α. Τσοχατζόπουλο με την υπόθεση
Τασος Tελλογλου
Τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο συνδέει με ενα σύστημα «παράνομων πληρωμών» (μιζών) των γερμανικών εταιρειών HDW και Ferrostaal στην χθεσινή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.
Σε οκτασέλιδη έρευνα των δημοσιογράφων Γ. Ντάλκαμπ, Μάρκους Ντέτμερ, Γιόργκ Σμιτ που στηρίζεται σε πρακτικά ανακρίσεων της εισαγγελίας του Μονάχου στο Μόναχο και το Εσσεν, αναφέρεται ότι «ένας Ελληνας αρχιτέκτονας επιβλήθηκε στον κύκλο των ανθρώπων», που χειρίζονταν τις παράνομες πληρωμές. Πρόκειται για γνωστό από παλιά του κ. Τσοχατζόπουλου, που ο Ελληνας πολιτικός γνώριζε από το ΠΑΣΟΚ.
Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνει με κατάθεσή του ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, αντιπρόεδρος της .....HDW, που κάθησε αρκετά φυλακή μέχρι να μιλήσει. Σύμφωνα με τον κ. Χάουν, «ως Γερμανός δεν είναι δυνατόν να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα χωρίς να λαδώσεις». Σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα ωστόσο, δεν θυμόταν.
Aνακοίνωση
Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να πάρει θέση για το δημοσίευμα στην έκδοση του περιοδικού, χθες όμως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις παράνομες πληρωμές, ενώ καλεί το περιοδικό να επανορθώσει, διαφορετικά απειλεί με νομικά βήματα.
120 εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, το 1997 ένα κύκλος ειδικών στη διαμεσολάβηση αυτού του είδους, συμφώνησε σε ένα ξενοδοχείο της Ζυρίχης να μοιράσει «μίζες» 120 εκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση που η γερμανική εταιρεία από το Κίελο έπαιρνε τη δουλειά. Η ομάδα αυτή ονομαζόταν «Ομάδα Α» και σε αυτήν εκτός από τον Χάουν συμμετείχαν ο Χέρμαν φον Πίκλερ, ένας έμπιστος του Βαυαρού πολιτικού Φραντς Γιόζεφ Στράους, ο Ελληνας υπήκοος Αλέξανδρος Αβ., ένας έμπιστος του πολυεκατομμυριούχου Μανσούρ Οτζέχ (γνωστού για δουλειές στη Μέση Ανατολή) και ένας φίλος του κ. Τσοχατζόπουλου.
Τα χρήματα για την ομάδα αυτή διαχειρίστηκε ο εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα με την προσωπική του εταιρεία ΜΙΕ. Η ΜΙΕ κράτησε 3% (κάπου 48 εκατ. ευρώ ) και μοίρασε στην ομάδα Α, 55 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα χρήματα «εξυπηρετήθηκε» ένα «άτομο με ισχυρή επιρροή στα συνδικάτα» έτσι ώστε να μην εμποδίσουν οι εργαζόμενοι την κατασκευή των υποβρυχίων στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά.
Και ο επικεφαλής των ναυπηγείων πήρε, κατά το περιοδικό, χρήματα. Προϋπόθεση για να πάρει η Ferrostaal τη δουλειά ήταν να αναλάβει μια γερμανική εταιρεία, εκείνη του Κιέλου, «ένα ετοιμόρροπο ναυπηγείο».
Το 1998 ωστόσο, οι «μίζες» στο εξωτερικό κηρύχθηκαν παράνομες με τον γερμανικό νόμο και η διοίκηση της Ferrostaal άλλαξε. Η νέα διοίκηση αποφάσισε να περικόψει το πρόγραμμα της «μίζας» κατά 40 εκατομμύρια ευρώ και τότε η εταιρεία «Ντολματόν», που φαίνεται να ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Α., απείλησε τη νέα ηγεσία της Ferrostaal με αγωγή για να πάρει ακόμα 60 εκατ. σε «μίζες».
Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, Ματίας Μίτσερλιχ, αποφάσισε να καταβάλει 11 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μη φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος είχε κάνει αγωγή εναντίον του περιοδικού, που τον είχε συνδέσει με παράτυπες διαδικασίες στην υπόθεση των τάνκς Λέοπαρντ και την είχε κερδίσει, όπως θύμισε χθες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα υποβάλει αγωγές για ηθική βλάβη και θα εγερθούν αξιώσεις, εφόσον αυτές θεμελιώνονται.
Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης ότι με την αναθεωρημένη σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού έχει αποκλεισθεί οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή της Ferrostaal, λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων, ενώ ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών, καταργήθηκε. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε επίσης ότι η υπόθεση ήδη διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. Τέλος, ο υπεύθυνος του τομέα Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Τζίμας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν υποχρέωση να πληροφορήσουν άμεσα τους Ελληνες πολίτες για την πραγματική διάσταση του δημοσιεύματος» και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8/2/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου