Αποθήκες παιδιών τα σχολεία
* Ιδανικό σχολείο 375 μαθητών για δημοτικά και 450 μαθητών για γυμνάσια και λύκεια εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για να λάβει σάρκα και οστά η νέα τάξη πραγμάτων του Μνημονίου
* Πάνω από 1.000 πανελλαδικά και το 25% των σχολείων στην Αττική αναμένεται να συγχωνευτούν
* Στον αέρα η μεταφορά των μαθητών ελλείψει χρημάτων
* Έντονη αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια από εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης
* Σε σχολικά κτήρια χωρητικότητας 300 μαθητών θα στοιβάξουν 450, σύμφωνα με το σχέδιο των συγχωνεύσεων
* Μόνο 180 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών όταν το 2009 διατέθηκαν 260 εκατ.
* Με 30 εκατ. ευρώ πρέπει να καλύψουν αυτή τη χρονιά τα έξοδά τους τα σχολεία!
* Πανελλαδικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών σε όλη τη χώρα. Αντιδράσεις και από δημάρχους
Στο χωνευτήρι του Μνημονίου τελεί η εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα. Από τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο της γειτονιάς θα είναι μια ανάμνηση παλιά. Η υπουργός Παιδείας, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που συναντά από τους εκπαιδευτικούς, δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα στον Μάρτιο θα ανακοινώσει τη λίστα των σχολείων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Όπως δήλωσε χθες, σε συνάντηση με δημάρχους από όλη τη χώρα, το ιδανικό μέγεθος για τα νέα σχολεία είναι 450 μαθητές! Πολύ πάνω από το όριο των 300 μαθητών που έθετε πριν από 30 χρόνια ο νόμος 1566 καθορίζοντας μʼ αυτόν τον τρόπο και τις προδιαγραφές για τη χωρητικότητα των σχολικών κτηρίων.
Η κ. Διαμαντοπούλου, που σύμφωνα με δήλωσή της «δεν έχει ανάγκη να της πει το ΔΝΤ τι να κάνει στα σχολεία», από τη νέα χρονιά θα στοιβάξει, σε κτήρια των 300 και ακόμη λιγότερων μαθητών, 450 ψυχές με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, με δύο στόχους. Να περικόψει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να μηδενίσει τους διορισμούς εκπαιδευτικών για τα επόμενα έτη. Την όλη διαδικασία θα επιβλέψει και θα «τρέξει» επιτροπή τροϊκανών ειδικά για την εκπαίδευση, που βάσει του Μνημονίου έπρεπε ήδη να έχει συγκροτηθεί.
Αντίσταση από τα σχολεία
Δεν θα περάσει! Μʼ αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χθες το πρωί εκπαιδευτικοί της Αθήνας έξω από το υπουργείο Παιδείας. "Δεν θα περάσει!". Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. "Δεν θα περάσει!" -δηλώνουν και δεκάδες δήμαρχοι που συμπαραστέκονται σε γονείς και μαθητές των περιοχών τους.
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στο πόδι. Σʼ αυτή τη φάση, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις πρωτοστατούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα μπουν στο χωνευτήρι. Σήμερα κινητοποιούνται στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη και Ελληνικό, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας.
«Πρόθυμοι» να εκτελέσουν τις διαταγές υπάρχουν πάντα. Στην Ηλιούπολη δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κατάφεραν, όπως καταγγέλλεται, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις να αποσπάσουν την έγκριση του συμβουλίου σε 12 συγχωνεύσεις σχολείων που προτείνονται από τον διορισμένο περιφερειάρχη εκπαίδευσης.
Οι συγχωνεύσεις, όμως, αφορούν όλο τον μαθητικό πληθυσμό της χώρας. Στα σχολεία - μαμούθ της υπουργού Παιδείας θα μπουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν χωράνε ή όχι. Τα σχολεία δεν έχουν χτιστεί με τέτοιες προδιαγραφές και δεν υπάρχει έρευνα που να μην επισημαίνει τις δραματικές επιπτώσεις πολυδύναμων σχολικών μονάδων στους μαθητές. Έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι όσο πιο πολλοί είναι οι μαθητές στο σχολείο τόσο υψηλότερη είναι η εμφάνιση επιθετικών πράξεων από τους μαθητές.
Τα τμήματα στα δημοτικά θα είναι τουλάχιστον 25άρια και σε γυμνάσια και λύκεια ακατέβατα 30! Χωράνε δεν χωράνε οι αίθουσες, δεν απασχολεί. Ούτε αν χωράνε τα προαύλια απασχολεί. Ούτε αν θα μείνουν προαύλια ή θα καταληφθούν από λυόμενες αίθουσες ενδιαφέρει.
Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ψηφίσματα διαμαρτυρίας γονιών, μαθητών και συλλόγους διδασκόντων που θέλουν τα σχολεία τους και όχι τις αποθήκες που ετοιμάζεται να φτιάξει η υπουργός Παιδείας.
Η χθεσινή ημερίδα με δημάρχους, υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειάρχες εκπαίδευσης, που διοργάνωσε στο υπουργείο Παιδείας η Α. Διαμαντοπούλου, αποκάλυψε τους κυβερνητικούς στόχους για την εκπαίδευση:
Οι μαθητές μετατρέπονται σε σαρδέλες. Η εντολή που έχει δοθεί είναι σχολεία των 12-15 τμημάτων. Με βάση τη δήλωση της υπουργού Παιδείας για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, ένας απλός πολλαπλασιασμός δίνει τα εξής αποτελέσματα: Γυμνάσια και λύκεια των 450 μαθητών και δημοτικά των 375.
Τα σχολεία που θα συγχωνευτούν μπορεί να φτάσουν και τα 1.100. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει από την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η Αθήνα θα χάσει το 25% των σχολείων της. Συγχωνεύονται 52 σχολεία και καταργούνται 2 νυκτερινά. Πάνω από 50 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χάνει και η Θεσσαλονίκη. Πογκρόμ κατά των σχολείων της γειτονιάς και σε δήμους της Αττικής.
Στον αέρα η μεταφορά των παιδιών
Τίποτα δεν διασφαλίζει τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους. Αποκαλυπτικός ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος. Εκτιμούν, λέει, ότι το κόστος μεταφοράς είναι 180 εκατ. ετησίως. Τόσο είναι το κοστουμάκι που έκοψαν και τόσα χρήματα θα δώσουν στις περιφέρειες και στους Δήμους που θα αναλάβουν τη μεταφορά των παιδιών. Ωστόσο η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι το κόστος μεταφοράς το 2009 ήταν 260 εκατ. και παραπονέθηκε ότι κάθε χρόνο ανεβαίνει (έχουμε αυξήσεις, είπε, σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 60%).
Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι δήμοι με τα 180 εκατ. του Γ. Ντόλιου; Και πώς γίνεται αυτή η εκτίμηση όταν ακόμη το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταλήξει στον αριθμό των μαθητών που θα μετακινούνται καθημερινά για να πηγαίνουν στο σχολείο τους;
Είναι φανερό ότι και αυτή τη δαπάνη θα κληθούν πολύ σύντομα να την καλύψουν οι γονείς. Μάλιστα, προς εμπέδωση της λογικής των κουπονιών, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την Α. Διαμαντοπούλου, να δοθεί στους γονείς κουπόνι για τη μεταφορά των παιδιών τους. Αν το ύψος του κουπονιού δεν επαρκεί, και πάλι πρόβλημα δικό τους.
Μόνο 30 εκατ. για λειτουργικά
Δραματική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, που επίσης είναι υπόθεση των Δήμων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών πέρυσι δόθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων της χώρας 90 εκατ. ευρώ. Φέτος, είπε, ήδη δώσαμε 30 εκατ. και αν μπορούμε θα προσθέσουμε και άλλα. Εκείνο που δεν είπε ο κ. Ντόλιος, αλλά το λέει σχετική εγκύκλιος, είναι ότι αυτά τα 30 εκατ. είναι για όλο το 2011! Κάντε αφαίρεση!
Το σχολείο περνάει και επισήμως στα χέρια της αγοράς. Οι δήμοι υποχρεώνονται πλέον και για τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με διαδραστικούς πίνακες και εργαστήρια πληροφορικής όπου δεν υπάρχουν. Πού θα βρουν τα λεφτά οι δήμοι για να φτιάξουν το ψηφιακό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου;
Τουλάχιστον 50 δήμαρχοι αντέδρασαν στη χθεσινή ημερίδα στα κυβερνητικά σχέδια. Από τον Δήμο της Μυτιλήνης μέχρι Δήμους της Αττικής δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν σε καμία συγχώνευση.
Θορυβούν οι κινητοποιήσεις
Οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και τοπικών κοινωνιών θορυβούν το υπουργείο Παιδείας και γιʼ αυτό κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του. Στόχος της ημερίδας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν να «φτιάξει» εικόνα διαβούλευσης, όταν δεν κάνει καμία απολύτως διαβούλευση με κανέναν. Γιʼ αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θορυβήθηκε με την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την οποία επιχείρησε να σταματήσει μέσω της ΠΑΣΚ.
Όταν δεν τα κατάφερε και έξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, με σημαίες και πανό, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναγκάστηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία τους και να δεχτεί μετά από πολλές διαπραγματεύσεις συμμετοχή και εκπροσώπου της ΟΛΜΕ, με δικαίωμα λόγου, στην ημερίδα με τους δημάρχους. Μέχρι να δει τους εκπαιδευτικούς έξω από το υπουργείο Παιδείας, δεν είχε καν προβλεφθεί στο πρόγραμμα η συμμετοχή τους.
Τελικά στην αίθουσα μπήκαν και τρεις εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αλλά και μικρή ομάδα καθηγητών που φώναζαν συνθήματα και άνοιξαν πανό κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπουργού Παιδείας, η οποία, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και μετά από μικρή διακοπή συνέχισε την παρουσίαση του καταστροφικού της έργου.
* Το απόγευμα η υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε την οργή φοιτητών για το νομοσχέδιο μετάλλαξης των πανεπιστημίων. Φοιτητές μπήκαν στη Λυρική Σκηνή, όπου η κ. Διαμαντοπούλου μιλούσε για τον Ελ. Βενιζέλο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου. «Το εκπαιδευτικό δεν λύνεται στους δρόμους, ή μια ζωή στις αίθουσες ή μια ζωή στους δρόμους» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου