Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα Πριγκιπόνησα, ζητά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλης Μπορνόβας. Ο κ . Μπορνόβας, είναι ένας ακόμη από εκείνους που στηρίζουν την επαναλειτουργία της Σχολής στο νησί και συγκεκριμένα δήλωσε ότι το άνοιγμα της σχολής θα αποτελούσε μια σημαντική χειρονομία εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ο Πρόξενος τόνισε πως η Σχολή πρέπει να παραμείνει στη Χάλκη.
Οι δηλώσεις του Προξένου έλαβαν χώρα στην πρεμιέρα του ντοκυμαντέρ «Η σιωπηλή σχολή» με θέμα την ιστορία της Θεολογικής Σχολής και αφορμή την 50η επέτειο από την αποφοίτηση του Πατριάρχη από αυτήν. Η ταινία προβλήθηκε στο..... Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Ίδρυμα Ελληνικής Ιστορίας και την ΕΡΤ, ενώ στο ντοκυμαντέρ εξετάζεται η ιστορία της Σχολής από την ίδρυση της το 1844 έως και το κλείσιμό της το 1971. Έλληνες και Τούρκοι ιστορικοί συνεργάστηκαν για να αποδώσουν το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορίας ταξίδεψε μέχρι τη Χάλκη, τη Θεσσαλονίκη και την Κάλυμνο προκειμένου να συνομιλήσει με απόφοιτους της σχολής , καθηγητές και ιερείς. Το ντοκυμαντέρ περιέχει και μια συνέντευξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου , ο οποίος αποφοίτησε από τη σχολή το 1961.
Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Ειρήνη Σαριόγλου και Μαρίνα Λεοντάρη ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου. Η ταινία θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 Απριλίου.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική μειονότητά Κωνσταντινουπόλεως, αφού οι απόφοιτοι της στελεχώνουν αποκλειστικά το ιερατείο του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στο Φανάρι. Η επαναλειτουργία της Σχολής, θα μπορούσε ίσως να δώσει μια σημαντική ώθηση στην ελληνική μειονότητα, που στις μέρες μας αριθμεί λιγότερα από 3,000 μέλη.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου