Με αυτό το σύνθημα-μήνυμα,1200 και πλέον κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής, πολλοί εξ αυτών κρατώντας και ελληνικές σημαίες στα χέρια διατράνωσαν την συναίνεση τους αλλά και την επιθυμία τους στην επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή των Σκουριών.
Στην εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής ,πέρα από το πλήθος κόσμου το παρών έδωσαν βουλευτές και άλλοι επίσημοι φορείς της περιοχής των μαντεμοχωρίων και του νομού, οι οποίοι με τη σειρά τους απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα λύση στην υπόθεση, για να απομακρυνθούν όπως..... είπαν χαρακτηριστικά τα σύννεφα της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, που πλανώνται έντονα εδώ και χρόνια πάνω από την περιοχή.
Επίθεση εναντίον του οίκου του... εξαπέλυσε ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Αργύρης Λαφαζάνης ,καλώντας την κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει θέση εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την παθητική της στάση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι ώρα ευθύνης. Αρκετά με τα μισόλογα και τους ψιθύρους. Δε γίνεται κάποιοι να παραμένουν σιωπηλοί και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Πρέπει να πάρουν θέση. Η Βορ.Χαλκιδική με αυτή τη συγκέντρωση, παρά την υποκριτική ευαισθησία κάποιων ομάδων, δείχνει ότι επιθυμεί την πρόοδο, την ευημερία και την προκοπή» κατέληξε λέγοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχου περιεχομένου και ο χαιρετισμός του νέου δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. Φτάνει πιά. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά για να εκδοθούν άδειες σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές προσπάθειες του τόπου μας. Δώστε λύση εδώ και τώρα σε μια περιοχή που ερημώνει. Σε μια περιοχή, που διψάει για πρόοδο και ανάπτυξη.»
Οι φορείς του συλλαλητηρίου κατέληξαν στη σύνθεση ενός ψηφίσματος το οποίο επικυρώθηκε δια βοής από το πολυπληθές ακροατήριο. Με βάση το περιεχόμενο του ζητείται από την πολιτεία μεταξύ άλλων να προβεί στην άμεση αδειοδότηση του έργου με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, που θα διασφαλίζουν την προστασία των δασών ,των νερών και της ζωής των κατοίκων ,ενώ από την επενδυτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός απαιτείται να ανοίξει τα χαρτιά της άμεσα σε ότι αφορά τις θέσεις απασχόλησης εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, από την περιοχή και μόνο ,όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες του ψηφίσματος.
Επιπλέον οι φορείς ζητούν από την εταιρεία και μια σειρά έργων αντισταθμιστικού χαρακτήρα ,που θα συνδέονται άμεσα και με την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων εκτός της μεταλλευτικής, όπως για παράδειγμα αλιεία, υλοτομία και τουρισμός.
Η προσεχής εβδομάδα σύμφωνα με μέλη της πρωτοβουλία πολιτών του δήμου Αριστοτέλη, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη σε ότι αφορά τις θετική ή μη έκβαση της συγκεκριμένης επένδυσης στην περιοχή, καθώς αναμένεται η τελική απόφαση της πολιτείας ,επί του επίμαχου ζητήματος. Πάντως όπως ακούστηκε από μεγάλη μερίδα των κατοίκων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, φέρονται διατεθειμένοι να κατεβούν στην Αθήνα και να "κατασκηνώσουν" έξω από το ΥΠΕΚΑ, όπως ισχυρίζονταν αν τελικά η πολιτεία δεν δώσει το πράσινο φώς για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού στη Β.Α.Χαλκιδική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου