Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η Γερμανία έχει κερδίσει 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα έως τώρα κέρδη της Γερμανίας από την παροχή «βοήθειας» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times… οι οποίοι σε  άρθρο τεκμηριώνουν με αριθμούς τα γερμανικά οφέλη.
Ειδικότερα, σε άρθρο του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή των Financial Times Deutschland, Thomas Fricke, που δημοσιεύεται με τίτλο «Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει» και υπότιτλο «Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η..... ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δις Ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες» αναφέρονται μεταξύ άλλων  τα εξής.
«Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της «Bild» χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».
Αναλύοντας το «γερμανικό κέρδος», ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκο. Ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα  κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500εκ. Ευρώ περίπου – ή 157 Ευρώ για κάθε αναγνώστη της «Bild». Κέρδος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Χωρίς την ελληνική κρίση κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Κέρδη προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στηνΕΚΤ, η οποία πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα. Η ελληνική κρίση συμπίεσε και το Ευρώ, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία και μειώνοντας το εισαγωγικό επιτόκιο της ΕΚΤ τουλάχιστον κατά τα ¾ της μονάδας. Από όλα αυτά προκύπτει κέρδος 10 δις Ευρώ για την Γερμανία.
Η συμμετοχή της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (22 δις Ευρώ) αφορά μόνονμεταφορά περιουσιακών στοιχείων, και όχι παροχή κεφαλαίων. Ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει κρατήσει το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας.
Η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας εναπόκειται στη προθυμία χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα Μόνον έτσι θα καθησυχαστούν οι αγορές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί.
Η Γερμανία, καταλήγει ο αρθρογράφος, μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: