Σε διήμερη αναστολή η χώρα
Οσοι έχουν μέσο εισόδημα θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά για μια 5ετία, ενώ θα χάσουν μεγάλο μέρος των φοροεκπτώσεων που είχαν. Οι χαμηλόμισθοι θα πληρώνουν επιπλέον φόρο άνω των 400 ευρώ το έτος. Οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν 5 εισφορές «αλληλεγγύης». Οι άνεργοι δεν θα μπορούν να επιδοτούνται πάνω από 20 μήνες την 4ετία. Οι νέοι θα αμείβονται με μείον 20% του μισθού. Η πορτοκαλάδα αποκτά ΦΠΑ 23%. Και στο τέλος, λόγω της ύφεσης, όλοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αλλά δεν θα δίνονται επιδόματα από τον ΟΑΕΔ.
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφονται τα νέα οικονομικά δεδομένα -μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου- για κάθε οικογένεια εργαζομένων, μισθωτών, συνταξιούχων, ενώ η...... κατάσταση καθίσταται δραματική για όποιον χάσει τη δουλειά του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα φοροεπιδρομής και απαξίωσης όχι μόνο της πολιτικής και των κομμάτων αλλά και της πολιτείας ως κρατικής δομής, τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) διοργανώνουν αύριο και την Τετάρτη γενική απεργία 48ωρης διάρκειας, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας στην ιστορία της χώρας.
Μάλιστα έχουν προγραμματίσει και δύο συλλαλητήρια: την Τρίτη (πρώτη ημέρα της απεργίας) στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και την Τετάρτη 29/6 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ΠΑΜΕ και τις δύο ημέρες στις 10 π.μ στην Ομόνοια.
Ολο το φάσμα
Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα πλήττουν όλο το φάσμα των εισοδημάτων (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι), κυρίως δε τους συνεπείς φορολογούμενους αφού τόσο η εφάπαξ εισφορά όσο και η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλονται επί των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν είτε αυθορμήτως (στον βαθμό που δεν ασκήθηκαν πιέσεις ή έλεγχοι στους φοροαποφεύγοντες προκειμένου να εισφέρουν όλοι στα βάρη) είτε από τους μισθωτούς -υποχρεωτικά- στον βαθμό που οι φόροι, σε αυτή την περίπτωση, προκαταβάλλονται.
Κατά συνέπεια η φοροεπιδρομή αφορά πρωτίστως στα πενιχρά βαλάντια των μισθωτών και συνταξιούχων. Εξέλιξη που κινητοποιεί ακόμη πιο δυναμικά τους μισθοσυντήρητους.
Ως προς τους συνταξιούχους, αυτοί υποβάλλονται σε πενταπλή παρακράτηση:
1Από 3% όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ και για το σύνολο του ποσού.
2Για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.700 ευρώ η περικοπή φτάνει το 6% και κλιμακώνεται στο 14% (άνω των 3.500 ευρώ).
3Οσοι είναι κάτω των 60 ετών πληρώνουν επιπλέον εισφορά 6% (έως 2.300), 8% (έως 2.900) και 10% (για πάνω από αυτό το ποσό).
4Οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ υπόκεινται σε παρακράτηση 3%-10%.
5Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έλαβαν το εφάπαξ πριν από το 2010 θα υποχρεωθούν σε εισφορά 2% (για αποδοχές άνω των 800 ευρώ) για το... κανονικό εφάπαξ που έλαβαν. Γιατί όσοι υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη του εφάπαξ μετά την 1η/1/2010 θα το πάρουν μειωμένο από 10% (Δημόσιο) έως 15% (ΔΕΚΟ, ΔΕΗ κ.ά.).
Αλλά και οι άνεργοι υπόκεινται σε περικοπές τόσο ως προς τη διάρκεια της επιδότησης όσο και ως προς το ύψος των επιδομάτων. Για να λάβει κάποιος μισό επίδομα σαν Δώρο Πάσχα, ήτοι το κολοσσιαίο ποσό των 225 ευρώ, θα πρέπει να επιδοτείται για 4 μήνες, από την 1η/1 εκάστου έτους, και όχι για 3 μήνες όπως ίσχυε έως τώρα.
Για μικρότερο διάστημα ο άνεργος θα λαμβάνει 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Αντίστοιχα για το Δώρο Χριστουγέννων (ένα μηνιαίο επίδομα) απαιτείται 8μηνη περίοδος επιδότησης (Μάιος-Δεκέμβριος) αντί για 5 μήνες που ήταν αναγκαίο έως τώρα.
Οι εποχικοί
Αναφορικά με τους εποχικά εργαζόμενους (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι κ.ά.) αυτοί δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν για περισσότερους από 20 μήνες την 4ετία.
Επίσης ο προς επιδότηση άνεργος (σ.σ. περίπου 1 στους 3 σήμερα, αλλά αυτή η σχέση αναμένεται να γίνει πιο δυσμενής λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων αλλά και του μακρού χρόνου της ανεργίας - καθώς η διάρκεια της επιδότησης λήγει στους 12 μήνες) θα πρέπει να έχει 200 ημερομίσθια μέσα στην τελευταία διετία (χωρίς να υπολογίζεται το τελευταίο δίμηνο) και μεταξύ δύο περιόδων επιδότησης να μεσολαβεί χρόνος ασφάλισης 150 ημερών (6μηνο).
Τέλος, οι νέοι έως 25 ετών που θα αναλάβουν εργασία θα πληρώνονται με το 80% του εισαγωγικού μισθού της ΓΣΕΕ (περίπου 601 ευρώ μικτά από 1/7/2011). *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου