Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Άρθρο του Νίκου Χ. Καραμανλή για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.


Νίκος Χ. Καραμανλής
Δικηγόρος
Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Ν. Χαλκιδικής

Το μήνυμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012

Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι δημοκρατίες πολιτικών κομμάτων και η κρίση στην Δημοκρατία μας δεν μπορεί παρά να είναι και κρίση των πολιτικών κομμάτων και βεβαίως της κοινωνίας μας.
Ωστόσο η ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου στις 17 Ιουνίου 2012 για δεύτερη φορά προς τον σκοπό σχηματισμού κυβέρνησης αποτελεί απόδειξη ότι....
το πολιτικό σύστημα νοσεί ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι με τις εκλογές της Κυριακής εκδηλώνεται συγχρόνως η δύναμη της πολιτικής και τα όρια της. Και αυτό γιατί η κοινωνία καλείται να εκλέξει νέο κοινοβούλιο σε ένα περιβάλλον εγχώριο όπου υπάρχουν πλέον εύθραυστοι κοινωνικοί δεσμοί, εξασθένηση κοινών αξιών και μία υπερίσχυση ενός συγκεντρωτικού ατομικισμού σε βάρος μίας ηθικής συλλογικής ευθύνης.
Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού χαρτογραφούν τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας με άμεση αναγωγή όμως στην Ευρώπη που εξαιτίας του εγωισμού της κινδυνεύει να γίνει πηγή αστάθειας και κοινωνικών πολέμων. Η δε δημοκρατία μας πλέον είναι μία δημοκρατία υπό παρατήρηση και επιτήρηση από το ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
Όλοι μας είμαστε σε γνώση των ατελειών μας και του πολιτικού συστήματος που οι ίδιοι δημιουργήσαμε- πολλές φορές καταγγέλλουμε το κράτος και εννοούμε το κρατισμό- και ίσως η επίγνωση αυτού του γεγονότος να σημαίνει ότι η δημοκρατία μας είναι ζωντανή ότι πρέπει να παραμείνει σε κίνηση με συναίσθηση όμως και του δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της Δημοκρατίας ήταν είναι και θα είναι πάντοτε υψηλότερες από αυτό που μπορούν να δώσουν οι πολίτες.
Και όπως έχω ξαναπεί σε περιόδους κρίσης άλλοι είναι αυτοί που ταρακουνάν το δένδρο και άλλοι αυτοί που επιδιώκουν να συλλέξουν τους καρπούς. Και υπάρχουν και οι πολιτικοί καιροσκόποι που τεχνηέντως προσπαθούν να αλλάξουν το λεξικό της πολιτικής που το ξαναγράφουν για να κάνουν πιο ελκυστική την ρητορεία τους με σκοπό όχι να υπηρετήσουν αλλά κυρίως να λεηλατήσουν το ακροατήριο της ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) και δευτερευόντως τις δεξαμενές της αριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ).
Αυτήν την στρεβλή κατάσταση καλούμεθα να διαχειρισθούμε ως λαός σε λίγες ημέρες σε ένα κράτος που έχει το 2ο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ, τους χειρότερους δείκτες εθνικής αποταμίευσης στην ΕΕ, το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ένα αποτυχημένο και θνησιγενές ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Εάν δεν αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία και πολιτική και δεν οδηγηθούμε στις κάλπες με γνώμονα την λογική και όχι το θυμικό, με γνώση για το αύριο και επίγνωση των υποχρεώσεων μας στην ΕΕ τότε η κρίση θα πέσει σαν καταιγίδα και θα παρασύρει πολιτικές και πολιτικούς και βέβαια την κοινωνία και τους θεσμούς και κατόπιν το έθνος.
Δεν είναι κινδυνολογία ούτε αστόχαστη κατηγορηματικότητα τα παραπάνω, είναι η περιγραφή της παρακμής που κάποιοι επαγγέλλονται ότι θα διορθώσουν με πρωτόγνωρη ευκολία, υποσχόμενοι ότι θα καταγγείλουν μονομερώς διεθνείς συμβάσεις, επικαλούμενοι εθνικολογιστικές προσαρμογές στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας βρισκόμενοι σε πλήρη αναντιστοιχία με την θέση της Ελλάδας διεθνώς όπου η οικονομία μίας χώρας υπαγορεύει την πολιτική και διπλωματική της δύναμη.
Έτσι σήμερα κάποιες πολιτικές δυνάμεις νεόκοπες με ελάχιστο χρόνο ζωής, και άλλες μέχρι πρότινος λειτουργούντες ως υποκαταστήματα του αριστερού χώρου καταγγέλλουν, υπόσχονται, δημαγωγούν και τέλος αποπειρώνται να προσελκύσουν ψηφοφόρους χωρίς να αναφέρουν πως θα θωρακίσουν την χώρα, θα μετατρέψουν την κρίση σε πρόκληση με κοστολογημένα προγράμματα και όχι κενολογίες χωρίς να παραχαράσσουν τις κατακτήσεις του λαού, οδηγώντας μας σε ένα ιδιότυπο μοναχικό δρόμο τραυματισμένους και χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Την Κυριακή δεν κρίνεται η πορεία της χώρας εσωτερικά αλλά και ευρωπαϊκά και δεν χωρούν αμφισημίες, παλινωδίες, ταλαντεύσεις και επιφωνήματα.
Απαιτείται φρόνηση και σύνεση, στοχασμός της πραγματικότητας και αναστοχασμός της πορείας μας για να μην εκποιηθεί η χώρα πέρα από τα σύμβολά και την ιστορία της.
Η ΝΔ σε όλη αυτή την πορεία για σταθερότητα ήταν και παραμένει καταλύτης μια βαθιά πολιτικής μεταμόρφωσης έχοντας πρόγραμμα και πρόταση για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και πρόοδος.
Ο κατακερματισμός του κεντροδεξιού χώρου θα αναδείξει την ολιγωρία του συστήματος διακυβέρνησης και σε τελική απόσυρση την αναγκαιότητα της πρότασης για ύπαρξη κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία. Οι πολιτικοί ναυαγοσώστες που όψιμα εμφανίσθηκαν όφειλαν να μην ζητούν προϋποθέσεις για να βουτήξουν. Οι ελκυστικές τους ιδέες δεν παύουν να είναι η παρηγοριά των αδυνάτων και η πρόφαση των ισχυρών. Δίνουν άλλοθι στους εταίρους μας να παίζουν με τα σπίρτα στην χώρα μας σε μία Ευρώπη που φλέγεται, οδηγώντας με την αμεριμνησία τους την πολιτική σε κενό νοήματος και την φτώχεια μέσα στην αφθονία. Η ευθύνη είναι πρωτίστως ευθύνη δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: