Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αριστοτελικός περίπατος και αρχαίες γεύσεις στη Χαλκιδική

Ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες και γεύσεις περιμένουν τους επισκέπτες στο τρίτο "πόδι" της Χαλκιδικής, στο κατώφλι του Αγίου Όρους.

Η τοπική κουζίνα, η καταπράσινη φύση και τα πολύ σημαντικά αρχαία μνημεία είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που προσελκύουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Στον υπαίθριο, μόνιμο, θεματικό εκθεσιακό χώρο, αφιερωμένο στη σοφία του Αριστοτέλη, στην περιοχή των Σταγείρων, φιλοξενούνται...

εφαρμογές δημιουργημένες από τις έρευνες και τις φυσικές θεωρίες του Αριστοτέλη.

Οι αρχές λειτουργίας τους παραμένουν σε ισχύ και στον σύγχρονο κόσμο και έχουν οδηγήσει σε τεχνολογικές ανακαλύψεις σε ευρεία κλίμακα και σε κάθε λογής χρήσεις. Το πρίσμα, η υδροστρόβιλος, το εκκρεμές, οι οπτικοί δίσκοι,
τα παραβολικά κάτοπτρα, η πυξίδα, τα ηλιακά ρολόγια και πολλά άλλα είναι αυτά που μπορεί να δει, σε μία σύντομη ξενάγηση, ο επισκέπτης του άλσους του Αριστοτέλη.

Ο "Αριστοτελικός Περίπατος" ξεκινά από το πάρκο του Αριστοτέλη, μέσα στο καταπράσινο άλσος, όπου ενδημούν περισσότερα από 500 είδη τοπικής βλάστησης, με πανύψηλα δέντρα, βότανα με αναγνωρισμένες ιαματικές ιδιότητες και αγριολούλουδα.



Το δασικό μονοπάτι, μήκους 17 χιλιομέτρων, έχει σημανθεί και ήδη προσελκύει χιλιάδες οδοιπόρους κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, ενώ καταλήγει στον λόφο, όπου δεσπόζει το τείχος των αρχαίων Σταγείρων.

Η έκταση που καταλαμβάνει στην πλαγιά του βουνού με θέα τη θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή είναι επισκέψιμη στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ αυτή την εποχή γίνονται και εργασίες αποκατάστασης. Οι πέτρες για τη συντήρησή του μεταφέρονται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, τα μουλάρια, αφού η χρήση μηχανών απαγορεύεται στον αρχαιολογικό χώρο για να μην χαθεί το πνεύμα και η ιδιαιτερότητά του.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες του δήμου Αριστοτέλη έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν κατά διαστήματα και ορισμένες γεύσεις βασισμένες στην αρχαία ελληνική κουζίνα, όπου τη ζάχαρη αντικαθιστούσαν στις σάλτσες και στα κυρίως πιάτα με κρέας και θαλασσινά, φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σταφύλι, βερύκοκα, κ.ά.



Στην ταβέρνα "Ακρογιάλι" στην Ολυμπιάδα οργανώθηκε Αριστοτελικό δείπνο, εμπνευσμένο από την αρχαία κουζίνα, για να αναδειχθεί ότι η ελληνική κουζίνα και τότε είχε αρκετά μεγάλη ποικιλία υλικών και γεύσεων για να υποστηρίξει την αποκαλούμενη σήμερα μεσογειακή διατροφή.

Όσο πλησιάζουμε προς την Ουρανούπολη και στο Άγιον Όρος, οι παραστάσεις και οι εικόνες γίνονται πιο "βυζαντινές". Τα τείχη, ο πύργος, η διακόσμηση των καταστημάτων, ακόμη και οι γεύσεις αποπνέουν την αύρα αυτής της περιόδου.

Στις "Σκήτες", έναν μικρό αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο ξενώνα, έξω από την Ουρανούπολη, στον χωματόδρομο που οδηγεί προς τα χερσαία όρια του Αγίου Όρους, οργανώθηκε η δοκιμή τοπικών παραδοσιακών αγιορείτικων κρασιών της εταιρείας "Τσάνταλη", συνδυασμένα με προϊόντα τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. Μέλι, τυρί, λάδι, κρασί και φρούτα είναι οι βάσεις της μεσογειακής διατροφής, που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο κάποιον επισκέπτη, ενώ οι ευεργετικές ιδιότητές της για την ανθρώπινη υγεία είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Από την Ουρανούπολη, παράλληλα με τα πλοία που κατευθύνονται στην Αθωνική πολιτεία, ξεκινούν και οι κρουαζιέρες για τον περίπλου του Αγίου Όρους, ώστε να μπορούν οι γυναίκες (λόγω του άβατου) και οι επισκέπτες που δεν έχουν χρόνο να το επισκεφθούν, να θαυμάσουν τη φύση και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική των μοναστηριών.

Όλα αυτά είναι τα δυνατά "χαρτιά" της περιοχής, σε συνδυασμό με τα άψογα ξενοδοχεία της και τις υποδομές της, για να διατηρήσει και να αυξήσει την τουριστική δυναμική της και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: