Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 1000 θέσεις εργασίας

Από σήμερα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση».

Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση, από... ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Άτομα μειονεκτικής θέσης θεωρούνται όσοι:

- κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονικά αμειβομένη θέση, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ή

- είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση, ή

- είναι άνω των 50 ετών, ή

- είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

Αντίστοιχα, ως άτομα πολύ μειονεκτικής θέσης θεωρούνται όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους 12 μήνες για τα άτομα που θα προσληφθούν και ανήκουν σε μειονεκτική θέση, και από 12 έως 24 μήνες για τα άτομα που θα προσληφθούν και ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση.

Η επιχορήγηση πλήρους πραγματικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτούς και ημερομίσθιους) ανέρχεται κατ΄ανώτατο ποσό στα 24 ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με τον μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της.

Ως αριθμός εργαζόμενων νοείται ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, που έχουν προηγηθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής της επιχείρησης. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας. Μια Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) αντιστοιχεί σε μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη:

- Ο αριθμός των απασχολουμένων αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης (ημερομηνία υποβολής).

- Ο αριθμός των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ).

Εφόσον διαπιστωθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, δηλαδή τις ΕΜΕ ή τον αριθμό των απασχολουμένων αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, κατά την αίτηση, αναλόγως ποιο είναι το μεγαλύτερο.

Ως μείωση προσωπικού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική, η μείωση του χρόνου απασχόλησης, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών –κυρίως- κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι 11 περιφέρειες της χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:

- Άξονας Προτεραιότητας 7, στις οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,

- Άξονας Προτεραιότητας 8, στις τρεις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: