Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Παγκόσμια πρωτιά για τον Γιώργο!

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Είμαστε η μόνη χώρα από καταβολής κόσμου που κάνουμε περικοπές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα καταστρέφουμε την αγορά μας και ζούμε γενικότερα σε όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν χουμε πάρει έως τώρα ούτε μια ευρωδεκάρα τσακιστή. Ποτέ δεν ξανάγινε αυτό στην Ιστορία του ΔΝΤ και πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά για τον Γιώργο!

Αυτό συμβαίνει γιατί η μαστιζόμενη από ανίατη εγκεφαλική βλάβη Κυβέρνηση είναι χωρίς κανένα σχεδιασμό και δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Έτσι δεν ζήτησε ένα Χ (μετρητά) ποσό από το ΔΝΤ ή την ΕΕ και αφού το «καβατζάρει» να κάνει διαπραγμάτευση στο πόσα θα δώσουμε πίσω, πότε θα τα δώσουμε, και τι είδους περικοπές δαπανών θα κάνουμε. Δεν εστησε διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο.

Χωρίς αυτό το σχετικά απλό σχεδιασμό, κατάληξε να κάνει άτσαλες περικοπές δαπανών όπου προλάβει, να βρίσκεται συνεχώς με την πλάτη στο τοίχο και σε αυστηρή επιτήρηση, με ύπατο αρμοστή, να δώσει δικαίωμα στο κάθε «παπάρα» να ζητά και άλλες περικοπές και να κάνει εκτιμήσεις, και για όλα αυτά να λάβει μια (τσάμπα) πολιτική δήλωση υποστήριξης χωρίς λεφτά στην πράξη.

Έστησε διαπραγμάτευση δηλαδή για να πάρει μόνο μια τσάμπα δήλωση.

Αγνοεί η κυβέρνηση μας προφανώς αυτό που ξέρει ο κάθε κερδοσκόπος της πλάκας. Αγνοεί ότι χωρίς λεφτά τα spread δεν πέφτουν γιατί θα χρειαστεί η χώρα να δανειστεί εν νέου.

Αγνοεί ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της Δημοσιότητας σε Γερμανία και Ολλανδία έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν δυσκολότερη την πιθανή σύναψη ενός τέτοιου δάνειου από την ΕΕ ή το ΔΝΤ.

Αγνοεί ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις συντηρούν το υφιστάμενο κλίμα τοκογλυφίας που ευνοεί τις ευρωαμερικανοτράπεζες και τους κερδοσκόπους που σορτάρουν .

Τέλος αγνοεί ότι όταν θα φτάσουμε στο μην παρέκει και είναι να μας δώσουμε λεφτά, θα μας τεθούν και νέοι όροι για να τα πάρουμε.

Αγνοώντας όλα αυτά τα δεδομένα και μην έχοντας βασικά εργαλεία στην διάθεση της όπως ο κοινός νους και το σχέδιο, βρίσκεται πίσω. Βρίσκεται κάπου στον περασμένο Ιανουάριο όπου είχε νόημα να λέει παντού ότι: «δεν χρειαζόμαστε λεφτά αλλά μόνο πολιτική στήριξη».

Την ίδια στιγμή οι αγορές μας περιμένουν στην γωνία με πολύ υψηλά spread, πιο σίγουρες από πότε (μετά την πολιτική στήριξη) για τα λεφτά τους, και έτοιμες να κάνουν πάρτι με ότι μας απέμεινε.

Απόδειξη για όλα αυτά είναι ότι και σήμερα το spead παίζει πάνω από 310-320 μονάδες καθώς όλοι βγάζουν χρήματα ή περιμένουν να βγάλουν από την αιμορραγία μας. Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε θα πρέπει να ειπωθεί ότι όταν πήραμε το δάνειο των 5 δις αρχές του μήνα ήμασταν πάλι με το spread 320.

Από τότε ακλούθησαν οι εξάγγελλες για φορολογικό μισθολογικό και ασφαλιστικό, πήραμε και την τσάμπα στήριξη και τα spread εκεί….

ακλόνητα.

Και θα μείνουν ακλόνητα όσο δεν περιορίζονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας. Θα μείνουν ακλόνητα όσο η ΕΕ δεν βάζει το χέρι στην Τσέπη.

Δεν με ξαφνιάζει λοιπόν που βγάζουν έξω το Γιώργο από τις συνεδριάσεις. Δεν πρέπει με τίποτα να μάθει την Αλήθεια. Καθόλου δεν με ξαφνιάζει που τους χαμογελούν και τους σφίγγουν το χέρι. Που τους στηρίζουν. Που τους χτυπούν την πλάτη φιλικά. Στις αγορές συμφέρουν αυτά τα παιδιά. Τεφαρίκια.

Τους φέρνουν χρήμα- κέρδος εν μέσω κρίσης.

Οι Ξένοι έχουν πάθει παράκρουση για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Την άλλη φορά μας έδιναν 25 δις, σχεδόν παρακαλούσαν να μας δανείσουν.

Είμαι σίγουρος ότι στα γραφεία των εταιρειών που κερδοσκοπούν, στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, στα ξένα φανς και στις χρηματιστηριακές, στην wall street στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, θα έχουν μπει οι εικόνες τους ψηλά- ψηλά χαμογελαστοί, περήφανοι και από κάτω γραμμένη η λέξη…

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: