Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ "ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2010"

Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντάται ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μεσημέρι, θα δεχθεί το προεδρείο της 'Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερος υπογράφει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στο κείμενο της πρότασης καταλογίζεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εμμονή στη σύσταση «μιας καθ’ όλα προσχηματικής» Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της χώρας στην τότε ΕΟΚ- την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. "Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας".

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν:

"- Πρώτον: Να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, εγνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων.

- Δεύτερον: Να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της χώρας".

Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ, αφού καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 2010, σημειώνεται για το σκεπτικό της πρότασης ότι: «Επειδή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για το διάστημα 1981-2010) προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς, που έγιναν στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Οπως σημειώνεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, "δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, αντιθέτως, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας".

Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπογραμμίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον Τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή».


ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια: