Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκικό ρεύμα σε ελληνικά ακριτικά νησιά

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στα ακριτικά νησιά, που επιτάσσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό να φέρει ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".
Η τρόικα ζητά επιτακτικά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και σε αυτήν την περίπτωση, τα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα και από τουρκικές ενεργειακές εταιρίες, με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού δεν θα υπάρχει πλέον το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Θα πρέπει να....... σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά, μέσω του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είχε θέσει επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα τον Μάιο του 2010, επιδιώκοντας τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τουρκικές εταιρίες, εισπράττοντας την άρνηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχετικό κείμενο έχει ήδη διαβιβαστεί στην υπουργό και το οποίο αναφέρει την υποχρέωση της χώρας μας μέχρι την 31η Μαρτίου 2011 να συμπεριλάβει και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στην προσαρμογή με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, ανάβοντας ουσιαστικά "πράσινο φως" στην είσοδο των τουρκικών εταιριών σε νησιά όπως η Σάμος, η Κως, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Ρόδος, το Καστελλόριζο.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: