Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Επτά μέτρα για οικονομική ανάπτυξη από Σαμαρά

Δέσμη επτά μέτρων, τα οποία θα δώσουν τις αναγκαίες προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ως απάντηση στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την κυβέρνηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής ελήφθη με κριτήριο το συμφέρον του τόπου, ωστόσο ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί με κάθε ευκαιρία ότι η ύφεση θα βαθύνει και τα όποια μέτρα θα καταστούν αναποτελεσματικά, εάν δεν συνοδευτούν από μείγμα ουσιαστικών, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Και προτείνει τα εξής συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης:

*Πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς και αντίστοιχη αύξησή της μετά το πέρας της κρίσης.
*Επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.
*Επανενεργοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που προσφέρουν κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και πρόσθετα κρατικά έσοδα από φορολόγηση κερδών, παραγόμενου εισοδήματος, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές.
*Κίνητρα για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
*Άμεση εφαρμογή του προγράμματος κινήτρων για τη βελτίωση του θερμο-δυναμικού αποθέματος των κατοικιών.
*Αξιοποίηση των υπολοίπων 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
*Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου –πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ– εν ανάγκη και με κρατικά ομόλογα.

Όπως αναφέρει η Ρηγίλλης σε ενημερωτικό σημείωμα, που εξέδωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος, εάν εφαρμοστούν αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, θα δημιουργηθεί ρευστότητα 25 δισεκατομμυρίων στην αγορά και θα μειωθεί μόνιμα το έλλειμμα κατά 4 έως 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη γύρω στο 1%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής», το 57,3% του συνόλου των πολιτών αξιολογεί θετικά τη στάση του κ. Σαμαρά να στηρίξει υπό όρους την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 68,2%.

Η πολιτική επιλογή της συναίνεσης αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης και στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι πέρα από τη στήριξη στις βασικές γραμμές, ως δείγμα υπευθυνότητας, η Ρηγίλλης πρέπει από εδώ και στο εξής να σκληρύνει τη στάση της στους επιμέρους τομείς όπου η κυβέρνηση κάνει λάθος κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: