Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τέλος στα "πάρτι" των δήμων με τα 45άρια

Τέλος στο καθεστώς ασυλίας που απολάμβαναν εκατοντάδες ιδιώτες και δήμοι, οι οποίοι παρανόμως διάνοιξαν γεωτρήσεις για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών σε οικισμούς ή την άρδευση καλλιεργειών, βάζει η κυβέρνηση.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζονται τα τρία συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων την τακτοποίηση όλων των έργων υδροληψίας πριν από το 2005, χωρίς μάλιστα την επιβολή ειδικού τέλους (που ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους).

Το σχέδιο της κοινής ........

υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) θα είναι βελτιωμένο και θα αποτελεί στην ουσία συνέχεια της ΚΥΑ του 2005 που καθόριζε τον τρόπο αδειοδότησης των γεωτρήσεων για όλες τις χρήσεις. Σύμφωνα με τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων, το σχέδιο τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των γεωτρήσεων έχει αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Υδάτων στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις. Μετά την κατάθεσή του στη Βουλή θα δοθεί περιθώριο 12 μηνών στους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιώτες να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους για τις γεωτρήσεις που διαθέτουν. Προς το παρόν το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την καταβολή κάποιου ειδικού τέλους για την τακτοποίηση ή νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, ωστόσο οι κάτοχοι θα κληθούν να εκπονήσουν με δικά τους έξοδα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης το σχέδιο προβλέπει πως, αν ο κάτοχος γεώτρησης αποφασίσει να τη δηλώσει μετά το πέρας του δωδεκάμηνου, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί στη συνέχεια.
Από τις καταγραφές των αρμοδίων προκύπτει πως το 80% των γεωτρήσεων ανοίγεται για άρδευση, το 12% για βιομηχανική χρήση (που συνήθως δεν δηλώνεται) και μόλις το 8% για κατανάλωση - κάλυψη υδρευτικών αναγκών οικισμών.

Μπλόκο στις γεωτρήσεις με 45άρια
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέα Μαρίας Λιονή, αποφάσισε να κλείσει οριστικά τη μαύρη τρύπα των γεωτρήσεων που έχουν ανοίξει παράτυπα πολλοί δήμοι στους επτά νομούς της περιφέρειας. Μετά τις καταγγελίες που η διοίκηση της περιφέρειας δέχθηκε από συλλόγους γεωλόγων διαπιστώθηκε πως οι δήμοι έκαναν κατάχρηση του νόμου και προχωρούσαν στη διάνοιξη γεωτρήσεων με τη γνωστή μέθοδο του πρόχειρου διαγωνισμού.
Με λίγα λόγια οι διοικήσεις των κατά τόπους δήμων της περιφέρειας, μπροστά στη διαφαινόμενη ανάγκη για νερό, έστηναν πάρτι απευθείας αναθέσεων έργων υδροληψίας κόστους 45.000 ευρώ -τα διαβόητα 45άρια- παρότι οι δήμαρχοι γνωρίζουν πως ο νόμος περί δημοσίου λογιστικού προβλέπει ένα 45άρι ανά κωδικό αριθμό εξόδου του προϋπολογισμού ανά έτος.
Το καθεστώς που διαπιστώθηκε οδήγησε τη γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιονή να λάβει δραστικά μέτρα, όχι τόσο για να αποτρέψει τις άσκοπες γεωτρήσεις, όσο για να αναγκάσει τους δήμους να λειτουργούν με όρους διαφάνειας, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και κατ’ επέκταση το περιβάλλον.

Κέρδιζαν οι ημέτεροι
Με εγκύκλιο που εξέδωσε, η οποία κοινοποιήθηκε στη διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης και τις κατά τόπους διευθύνσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις διευθύνσεις Υδάτων, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμηνύει στους δήμους πως η αρμόδια διεύθυνση Υδάτων δεν θα χορηγεί πλέον άδεια χρήσης της γεώτρησης, αν προηγουμένως δεν έχει δοθεί άδεια εκτέλεσης του έργου και δεν έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία που απαιτείται. “Πλειστάκις παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλούς παρεμφερείς πρόχειρους διαγωνισμούς ενός δήμου ή νομαρχίας να λαμβάνουν μέρος πάντα τα ίδια σχήματα ή πρόσωπα και να αναδεικνύονται οι ίδιοι ανάδοχοι”, υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο της περιφέρειας, που υπογράφεται από την κ. Λιονή. Μάλιστα τονίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι για τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού προϋποτίθεται ότι το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται στον προϋπολογισμό και δεν επιτρέπεται κατάτμηση μεγαλύτερου έργου σε 45άρια. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ίδια εγκύκλιο, η προϋπόθεση αυτή καταστρατηγείται με εκ των υστέρων τροποποιήσεις  του προϋπολογισμού, που οδηγούν σε κατατμήσεις έργων.

Αδυνατούν να βρουν τις παράνομες γεωτρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δημοτικές γεωτρήσεις που αδειοδοτήθηκαν την τριετία 2007-2009 στους επτά νομούς είναι 235, από τις οποίες 26 στην Ημαθία, 45 στη Θεσσαλονίκη, 26 στο Κιλκίς, 36 στην Πέλλα, 21 στην Πιερία, 16 στις Σέρρες και 65 στη Χαλκιδική. Από αυτές οι μισές έχουν μόνο άδεια χρήσης, που σημαίνει ότι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.
Αντίθετα το 2010 ο αριθμός περιορίστηκε σημαντικά, αφού συνολικά αδειοδοτήθηκαν μόλις 46: 4 στην Ημαθία, 4 στη Θεσσαλονίκη, 3 στο Κιλκίς, 7 στην Πέλλα, 2 στην Πιερία, 5 στις Σέρρες και 21 στη Χαλκιδική.
Ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων, ωστόσο, είναι ανυπολόγιστος και είναι αδύνατο να καταγραφούν από την περιφέρεια ή τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται πως μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης οι παράνομες γεωτρήσεις ξεπερνούν τις 2.000.
Εκπρόσωποι της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν πως κάθε καταγγελία για παράνομη δραστηριότητα ελέγχεται και παραπέμπεται στον εισαγγελέα. Όπως συμπλήρωσαν, αρκετές υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, εφόσον διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι το... παραξήλωσαν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: